Kritizálta a V4-et a budapesti lengyel nagykövet

A Visegrádi Négyek (azaz Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) körében sokszor túl sok a szlogen, a beszéd és kevés a tényleges tett és eredmény – ezt a kritikát fogalmazta meg Lengyelország budapesti nagykövete, Jerzy Snopek kedd kora este egy Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett panelbeszélgetésen. A nagykövet hozzátette: a gyakorlatban sokszor nehéz, extrém szituációkban a saját partikuláris érdekeink fontosabbak, még akkor is, ha hosszú távon a közös érdekeink követése lenne kifizetődőbb.

A Gyakorlati Diplomácia Társasága meghívásából a V4-országok nagykövetei és Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszélgettek. A rendezvény során alapvetően egyetértettek abban, hogy ugyan nincs mindig konszenzus a V4-ek között, alapvető kérdésekben egyetértenek a felek. Határozottan elutasították a felek, hogy bővíteni kellene a V4-eket, ugyanakkor Rastislav Káčer, Szlovákia budapesti nagykövete szerint a Visegrád Plusba várják a további partnereket. Juraj Chmiel budapesti cseh nagykövet határozottan nemet mondott arra a kérdésre, hogy szükség van-e a V4 együttműködés további intézményesítésre, a többiek hevesen bólogattak.

Egyetértettek a résztvevők abban is, hogy a V4-ek sikerének alapja az erős Európai Unió, Káčer szerint most is többsebességes Európában élünk.

Úgy gondolja, bizonyos kérdésekben több, más kérdésekben kevesebb Európára lenne szükség – arról megy a vita, hogy miben mennyire. Takács Szabolcs szerint az lenne a fontos, hogy az EU képes legyen jól reagálni azokra a kihívásokra, amelyekkel szembenéz, miközben tagállam és tagállam között nem szabadna különbséget tenni. Reméli, hogy év végére sikerül fő kérdésekben konszenzusra jutni az unióban Európa jövőjéről, de – mint mondta – viharokon kell áthaladni ahhoz, hogy elérjük a partokat.

Hírdetés

V4 ambassadorial panel organized by Association of Diplomacy in Practice (GyDT). #V4 | #visegrad4 | #slovakia | #czechrepublic | #poland | #hungary Bence Földi (@benfoldi) által megosztott bejegyzés, 2017. Ápr 25., 08:57 PDT

A moderátor kérdésére válaszolva Takács Szabolcs elmondta, az EU a megalakulása eltelt több mint fél évszázad során csak az utóbbi években szembesült igazán komoly válsághelyzetekkel, amelyek megkövetelik, hogy kidolgozzanak egy európai biztonsági együttműködési mechanizmust. A folyamat el is kezdődött, de leszögezte, nem a NATO-t kell duplikálni, hanem együtt kell működni a NATO-tagoknak az abból kimaradókkal.

– Ami a Krímben történt, az a nemzetközi jog megsértése, nincs mit szépíteni

– jelentette ki az államtitkár, ugyanakkor a szankciók szerinte nem egészségesek, a szomszéddal kooperálnia kéne az EU-nak. – De garanciát kell kapnunk arra, hogy ami történt, nem történhet meg újra, ezért is kell felgyorsítanunk a védelmünk megerősítését, hogy megmutassuk a világnak, hogy Európa képes egyedül is megvédeni magát – közölte Takács Szabolcs. Jerzy Snopek nem értett vele egyet, a lengyel nagykövet közölte: nem szolidárisak az oroszokkal és úgy gondolják, követni kell az EU Oroszországgal kapcsolatos politikáját. Szlovák kollégája, Rastislav Káčer szerint is abszolút elfogadhatatlan, amit Oroszország tett a szomszédban, emellett veszélyesnek nevezte, hogy az oroszok európai szélsőségeseket támogatnak és információs háborút folytatnak. – És működik, terjed a hülyeség, ezzel is foglalkozni kell – mondta a nagykövet, majd hozzátette: a közeljövőben nem lesz európai hadsereg, inkább a tagállami csapatokat kellene megerősíteni és ezek tevékenységét összehangolni.

A hallgatóság azon kérdésére, hogy előfordulhat-e olyan konfliktus, amely miatt széteshet a V4, Rastislav Káčer úgy válaszolt, szerinte csak az jelenthet vörös vonalat, ha valaki oly mértékben megsérti az uniós alapelveket, hogy EU-tagsága is veszélybe kerül. Cseh kollégája, Juraj Chmiel ugyanakkor azt mondta, nehéz lenne annyira egyet nem érteni, hogy ne lehessen egyeztetésekkel áthidalni a nézetkülönbségeket. Ugyanő arra a kérdésre, hogy miért kerülnek silányabb termékek a polcokra Közép-Európában, mint nyugaton, úgy felelt, hogy foglalkoznak a kérdéssel, a V4-ek összevetik adataikat és ezt követően az Európai Bizottsághoz fordulnak majd. Ugyanakkor szerinte alapvetően ízlésbeli különbségek miatt eltérőek a termékek az egyes országokban. – Elfogadhatatlan, de vihar a biliben – mondta a kérdésről a szlovák nagykövet. Rastislav Káčer is azt mondta, a helyi igényeken múlik minden. – Ha az emberek megveszik olyan minőségben, ahogy kínálják, el is fogják adni nekik – jelentette ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »