Kiderült miért nem kapott Orbán meghívót Trump beiktatására

Hiába állt ki mellette Európában egyedüliként, mégsem hívja meg Orbán Viktort Donald Trump az elnöki beiktatására – írja kárörvendően az újság. A holnapi ceremónia előtt ezért érdemes tisztázni, mi is az igazság.

A Top-Channel albán tévétársaság birtokába került irat szerint a State Department körlevelet küldött a washingtoni diplomáciai képviseleteknek, megerősítve, hogy a korábbi hagyományoknak megfelelően ezúttal sem hívnak hivatalos külföldi delegációkat a beiktatásra. A kormányokat a szokások szerint a nagykövetek képviselik. (Kivétel a két szomszédos állam, Mexikó és Kanada szokott lenni.)

Sorin Grindeanu szocdem román kormányfő és a szociáldemokrata párt elnöke, Liviu Dragnea nemrég azzal büszkélkedett, hogy meghívást kaptak az eseményre. Az elnöki hivatal közleménye azonban felhívta a figyelmet a fentiekre, melynek jegyében az országot ezúttal is kizárólag a washingtoni román nagykövet fogja képviselni. (Ennek egyébként egyik oka lehet, hogy az amerikaiak az amúgy is hatalmas felhajtás mellett nem akarnak külön biztonsági intézkedéseket tenni a magas rangú küldöttségek miatt.)

De akkor hogy kerül Grindeanu és Dragnea mégis a vendégek közé? Úgy, hogy a meghívót Elliott Broidy üzletember, Trump kampányának egyik támogatója, a beiktatásra létrejött bizottság pénzügyi alelnöke küldte. Ennek a személyes kapcsolat mellett az is oka lehet, hogy Románia az amerikai érdekek szempontjából – ellentétben hazánkkal – stratégiai fontosságú ország.

Hírdetés

Ausztráliában is vitát váltott ki, hogy a miniszterelnököt nem hívták meg, de a One Nation nevű bevándorlás-ellenes párt képviselője kapott jegyet. Mint szintén kiderült, nem Trumptól, hanem az egyik amerikai kongresszusi képviselőtől. Akárcsak Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt elnöke.

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke úgyszintén azzal büszkélkedett, hogy Trump meghívta az eseményre. Aztán a helyi sajtó felidézte a szokásokat, majd megszólaltatta Szerbia korábbi washingtoni nagykövetét, aki megerősítette, hogy a hagyományok szerint általában Kanada és Mexikó vezetőit hívják meg, minden más ország nagyköveti szinten képviseli magát. „Ezért bárki, aki azt állítja, hogy az elnök meghívta, egyszerűen nem mond igazat” – nyilatkozta Ivan Vujacic. Igazolja ezt Condoleezza Rice korabeli közlése, mellyel a volt külügyminiszter Barack Obama 2009-es beiktatása előtt tisztázta az amerikai diplomáciai szokásokat.

A kongresszusi képviselők egyébként szabadon gazdálkodhatnak a jegyekkel, és az elmúlt napokban valóságos üzérkedés folyt a belépőkkel. A beiktatással kapcsolatos eseményekre ingyenesek a jegyek, a VIP-szekcióba viszont helytől függően súlyos dollár tíz- vagy százezreket kell fizetni. Amint pedig a Magyar Nemzet hírül adta, Szemerkényi Réka nagykövet mellett legalább két magyar ott lesz a vendégek között: a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, az egy éve az Egyesült Államokban élő Szenczy Sándor és munkatársa, Szilágyi Béla. Ők ugyanis szervezetük révén jó kapcsolatokat ápolnak az amerikai republikánusokkal.

Forrás: Válasz.hu

The post Kiderült miért nem kapott Orbán meghívót Trump beiktatására appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »