Jean-Marie Le Pen megnyerte a csatát

Jean-Marie Le Pen megnyerte a csatát

Egy francia fellebbviteli bíróság kedden megakadályozta Marine Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnökét abban, hogy megfossza apját, Jean-Marie Le Pent, a szervezet alapítóját a párt tiszteletbeli elnöki címétől.

A versailles-i fellebbviteli bíróság helybenhagyta kedden azt a korábbi bírósági döntést, miszerint törvényellenes az FN interneten és levélben folyó kongresszusa, amelynek célja a tiszteletbeli elnöki poszt megszüntetése.

A nanterre-i legfelsőbb bíróság július elején úgy határozott, a Nemzeti Frontnak az alapszabályzatnak megfelelően ténylegesen is össze kell hívnia a kongresszust, mivel a levélben történő szavazás sérti a párt alapszabályait.

Az FN a keddi ítéletre reagálva közölte, a pártot meglepte a bíróság döntése, de annak ellenére tovább folytatják a szavazatszámlálást, amelynek az eredményét „tagadhatatlan politikai jelentősége” miatt nyilvánosságra fogják hozni.

Hírdetés

Marine Le Pen hitetlenkedve fogadta az ítéletet, amelynek értelmében össze kellene hívnia a párt több mint 50 ezer tagját. ƒ„Mit kellene tennem, béreljem ki Franciaország nemzeti stadionját?” – tette fel a kérdést a pártelnök, a „Stade de France” nevű, 80 ezer férőhelyes, Párizs melletti stadionra utalva.

Családi viszály mint közügy

Jean-Marie Le Pen és lánya, Marine Le Pen között régóta húzódó konfliktus legutóbbi vetületei során lánya megtiltotta apjának, hogy nyilatkozzon, mert szerinte apja szembement a mozgalom által meghatározott irányvonallal.

Nem sokkal később az NF végrehajtó bizottsága Párizsban felfüggesztette a mozgalom alapítójának a tagságát, és közleményben jelezte, hogy hamarosan a párt szélesebb fórumán készülnek megfosztani őt a tiszteletbeli elnöki funkciótól. Erre az apa egy nyilatkozatban azt mondta, hogy „Szégyellem, hogy a nevemet viseli”, „Nem ismerek el semmiféle kapcsolatot olyasvalakivel, aki ilyen botrányos módon elárult engem”, és beperelte a pártot. Erre Marine Le Pen kezdeményezte apja tagságának felfüggesztését, amit viszont érvénytelenített egy francia bíróság július 2-án.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »