Hatalmas tömeg volt a meleg büszkeség madridi menetén

Hatalmas tömeg volt a meleg büszkeség madridi menetén

A sokszínűség, az egyenlőség, az elfogadás jelszavaival vonultak utcára szombaton a madridi meleg büszkeség menetének résztvevői, a hatalmas tömeg óriási, színes karnevállá változtatta a felvonulást: mindenki táncolt és ünnepelt a rekkenő hőség ellenére is.

„Ez egy összejövetel, öröm, de ugyanakkor egyedülálló alkalom, hogy kérjük a társadalmat: támogassa az egyenlőséget” – mondta Jesús Generelo, az eseményt szervező érdekvédő szövetség (FELGTB) elnöke, aki úgy becsülte, hogy mintegy másfélmillió ember csatlakozik a felvonuláshoz.

A készülődést már órákkal korábban lehetett érzékelni a belvárosban: sokan jöttek-mentek az utcákon a legkülönbözőbb méretű szivárványos zászlókkal, transzparensekkel; az ablakokba és erkélyekre kikerültek a színes zászlók a belváros olyan utcáiban is, ahol ez a látvány nem mindennapos. Ebben az évben először tűzték ki a szivárványszínű lobogót a madridi polgármesteri hivatal, a regionális kormány és a spanyol parlament épületére is, így jelezve: támogatják a felvonulást.

Délután startoltak

Madrid belvárosát már délután lezárták, hogy a tömeg szabadon vonulhasson az Atocha pályaudvar és a Colón tér közötti mintegy 2,5 kilométeres távon, a spanyol főváros egyik közlekedési ütőerének számító sétányon.

Hírdetés

A menetet politikusok és szakszervezeti vezetők csoportja vezette fel, ebben minden parlamenti párt képviseltette magát. Közösen vittek egy – több méter hosszú – molinót, amelyen az idei Madrid Pride jelmondata állt: Törvényt az igazi egyenlőségért! Azonnal!

A felvezetőket érdekvédő szervezetek, intézmények, cégek és spanyol városok küldöttségei követték.

Mindenütt szivárvány

Vonultak szambatáncosok, dobosok, rézfúvósok, akik a táncoló tömegbe vegyültek. Szivárványos pólók, köpenyek, kalapok, legyezők tömegét lehetett látni. Sokan öltöztek vicces jelmezekbe, de még többen választották a fürdőruhát mint alkalomhoz illő viseletet a 35 fokban.

A Madrid Pride a leglátogatottabb ilyen esemény Európában, épp ezért rengetegen érkeztek a spanyol fővárosba világ minden tájáról. Az MTI tudósítója találkozott orosz, izraeli, osztrák résztvevőkkel, mind azt mondták: azért utaztak ide, mert ez a legjobb Pride-rendezvény, és élvezik, hogy ünnepelhetik azokat az értékeket, amelyekben hisznek.

Spanyolországban a nyolcvanas évek végén kezdtek hasonló megmozdulásokat tartani, de jóval kisebb léptékben. 1996-ban szervezték az első nagyobb szabású felvonulást, ezen mintegy 5500 ember vett részt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »