Háromszínű profilképek, kétszínű Facebook

Háromszínű profilképek, kétszínű Facebook

Épeszű ember nem vitatja, hogy szörnyű tragédia az, ami tegnap Párizsban történt. Szörnyű tragédia, és intő jel, ami megmutatja, mi vár ránk, ha nem vesszük végre komolyan a terrorfenyegetést és Európa nem reagál sürgősen, drasztikusan beavatkozva.

Hírdetés

Hogy a pontos megoldás mi, azt valószínűleg senki sem tudja teljesen pontosan, még akkor sem, ha megfelelő irányú elképzelések vannak is rá. Az azonban egészen bizonyos, hogy
 
nem a profilképek francia zászlóra történő cserélgetése lesz az.
 
Teljesen mindegy, hogy kinek mi díszelgett az adatlapján, pálmafás, tengerpartos, lakótelepen készült vagy művirágos fotó is lehetett – jobb, ha az is marad.
 
Nehezen tudom elhinni, hogy ez a legmegfelelőbb módja az együttérzés vagy a gyász – ami sok esetben talán nem is annyira valódi, mint képmutató – kinyilvánításának; persze mindenkinek joga van eldönteni, hogy hogy szeretné kifejezni az érzelmeit. Van, aki csendben, van, aki szóban, van, aki sok felkiáltójellel, van, aki képcserélgetéssel teszi ezt meg.
 
A dolog inkább a Facebook részéről álságos, a népszerű közösségi portálnak nevezett gigacégnek ugyanis számos eszköze lenne arra, hogy valódi segítséget nyújtson. Ehelyett nevetséges cirkuszt csinál a dologból, képcserélős funkcióval, bizonyítva, mennyire együttérez az áldozatokkal, mennyire fontos neki Európa problémája. Őszinte ez, és még véletlenül sem marketingszagú.
 
Igaz, nem emlékszünk olyasmire, hogy az orosz gép néhány héttel ezelőtti lelövésekor (217 áldozat) felajánlotta volna az oldal, hogy az orosz zászló színeivel ékesítse képeinket, no meg arra sem, hogy Libanon zászlaja özönlötte volna el az adatlapokat, miután a terroristák merényletében közel 70 ártatlan civil hunyt el Bejrútban. Szíria zászlaja sem ugrott fel, mint opció, pedig számos alkalom lett volna rá, például 2014 őszén, mikor 42 iskolást robbantott fel a liberális sajtó által csak mérsékelt ellenzéknek nevezett csoportosulás.
 
Persze erre semmi szükség nem is volt: se az áldozatokon nem segít, se a megoldáshoz nem visz közelebb. Cirkusz.
 
Emlékezzünk az áldozatokra, vagy gondoljunk arra, milyen sötét jövő várhat ránk is, ha elbukik a terrorizmus elleni küzdelem. (Ehhez persze végre valóban meg is kéne kezdődnie.)
 
A kép meg maradhat pálmás vagy művirágos is.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »