Harapófogó

VEZÉRCIKK – Az RMDSZ egyre erősödő, láthatóbbá váló külpolitikájának sikereként értékelhető, hogy Vincze Lorántot választották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnökévé.

Az őshonos kisebbségek ernyőszervezeteként működő FUEN élére 67 éves történelme során először került közép-kelet-európai vezető, aki erőteljes lobbitevékenységet ígért a kontinentális színtéren.

Az elnöki tisztség elnyerése nagyrészt annak köszönhető, hogy a 35 ország csaknem száz szervezetét felölelő nemzetközi képviseletben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a nyugat-európainál jóval nehezebb helyzetben lévő, a kommunista „örökséggel” ma is viaskodó kisebbségek problémái. Ráadásul a FUEN legnagyobb visszhangot keltő közelmúltbeli akcióját, a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést is Vinczéék koordinálták.

A javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén ajánl intézkedéseket az Európai Uniónak – ám köztudott, hogy az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezés nyilvántartásba vételét, mert úgy ítélte meg, hogy a felvetett problémák nem tartoznak jogalkotási hatáskörébe. A felek most az EU Bíróságán peresekednek – csakúgy, mint a Székely Nemzeti Tanács hasonló tematikájú polgári kezdeményezésének ügyében, amelyben alapfokon az uniós testületnek adtak igazat.

Innen nézve egyesekben bizonyára felmerül: ha a FUEN legnagyobb „megvalósítása” odáig sem jut el, hogy megkezdhessék az aláírásgyűjtést, igencsak megkérdőjelezhető az ernyőszervezet súlya, befolyása. Csodát azonban senki sem várhat: az őshonos kisebbségek ügyét még mindig kényes témaként, sőt nemzetállami veszélyforrásként kezelő többség ugyanúgy összezár.

Az RMDSZ most annyit ért el, hogy képviselője a kicsik között a legnagyobb, a „kutyák királya” lett – remélhetőleg nem hiába fog ugatni. A külügyi sikert elkönyvelő szövetségnek azonban így fokozottabban vigyáznia kell arra, hogy a jövőben milyen képet közvetít belpolitikájával, ugyanis a királyok kutyája cím nagyon nem passzol a harapós archoz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »