Felkészülve ér-e minket, ha lehullik a digitális álarcunk?

Felkészülve ér-e minket, ha lehullik a digitális álarcunk?

Manapság az internetes társkeresés egyre népszerűbb, hiszen a világhálón a legszebb oldalunkat mutathatjuk, hatásosabban tudjuk magunkat „eladni”. De ne feledjük, a valódi megméretés nem a virtuális térben zajlik.

Megtalálni az igazit, azt az embert, akivel összeköthetjük életünket, nemes, hosszú és egyben nehéz küldetés. William Shakespeare világhírű művében Rómeónak és Júliának számtalan akadályt kellett leküzdeniük, hogy egymáséi legyenek. De Jane Austen 1813-es Büszkeség és balítélet című alkotásában is csak nagy küzdelem árán teljesedhetett be Mr. Darcy és Lizzy szerelme. De mi alapján kezdünk vonzódni az ellenkező nemhez? Miért lettek egymáséi a „felfedező” személyiségtípusba tartozó Rómeó és „igazgatói” erényekkel rendelkező Júlia? Ha szigorú, tudományos szempontból közelítünk a szerelemhez, akkor Dr. Helen Fisher elméletét érdemes citálni. A biológiai antropológia professzora szerint négy különböző személyiségtípusa van az embereknek, és mindegyikhez egy-egy speciális hormon kapcsolódik.

– A felfedező (felderítő) típus, akinek szervezetében a dopamin az uralkodó, hajlamos keresni az újdonságokat, vágyik arra, hogy a megszokottól, a szürke hétköznapokból kiszakadjon;

– Az építő típusú személyek szervezetében a szerotonin van túlsúlyban, ezek az egyének nyugodtabbak, hűségesek és kiegyensúlyozottak – ráadásul meg is dolgoznak azért, hogy a tökéletes állapot létrejöjjön;

– Az igazgató (rendező) típus esetében magas tesztoszteron szint figyelhető meg, amelyekkel olyan tulajdonságok járnak együtt, mint a határozottság és a jó stratégiai gondolkodás;

– A tárgyaló típusnál az ösztrogén hormon dominál, aki kifejezetten jó verbális és szociális és kombinatív készségekkel rendelkezik;

Hírdetés

Mindannyian a fent leírt négy személyiségtípus egyedi elegyei vagyunk, ezek határozzák meg lényünket, és azt, hogy miképp választunk társat.

Átalakuló mechanizmusok

A bennünk rejlő személyiségtípusokat ugyan megváltoztatni nem lehet, azonban a társkereső oldalak és a különböző, telefonra letölthető applikációk megjelenése lehetőséget biztosít arra, hogy „új jellemrajzot” építsünk ki magunkról. „A való életben egy-egy találkozás alkalmával próbáljuk előnyös oldalunkat mutatni, de az internet jóval több lehetőséget biztosít arra, hogy előtérbe helyezzük erősségeinket és leplezzük gyengeségeinket” – mondta az MNO-nak Németh Erzsébet, szociálpszichológus. A szakember kitért arra, hogy ugyan számtalan fájdalom érheti a világhálón társat kereső személyt (főleg egy-egy átverés, csalódás miatt), de nem szabad elbátortalanodni. „A világháló egy remek eszköz arra, hogy párra találjunk, ráadásul az ember alkalmazkodik az újdonságokhoz.” Mint megjegyezte, a digitális világ új szociális képességeket helyezett előtérbe: „egy jó levelet megírni, »eladni magunkat« legalább annyira nehéz, mint az utcán odamenni valakihez” – tette hozzá a szakember.

Az internetes társkeresés kiemelt szerepét erősíti meg a randivonal.hu által, legutóbb publikált felmérés is, amelyből több érdekesség is kiderül:

A hagyományos (személyes) ismerkedés során a férfiak számára a legnagyobb akadály a gátlásosság. Az erősebbik nem tagjai szerint az internetes társkeresés jobb módszer, mint a hagyományos ismerkedés; A nők arra panaszkodnak, hogy nincs lehetőség ismerkedni, új emberekkel találkozni; A fiatalok közül sokakkal előfordul, hogy hónapokig nem randevúzik senkivel a való életben;

„Általában kevés a férfi a szociális térben. Elvétve jelennek csak meg ismerkedési rendezvényeken. De az a tény, hogy sok a magányos férfi, aki fél kilépni a való életbe, alapvetően egy nagyobb társadalmi problémára mutat rá. Ennek egyik „bizonyítéka” – Németh szerint –, hogy több férfi hagyja el magát és találja magát az utcán. Arra a kérdésre, hogy a fiatal korosztállyal mi a helyzet, a szakember azt mondta, hogy a felnövekvő generációnak elválaszthatatlan része az internet. Mint mondta, olyan kapcsolataik vannak, amelyek a virtuális térben épültek ki (online közösségek), ezért jóval tovább ragadnak benne. „Ne feledjük azonban a személyiség és a vágy nem, csak a technika változik. Előbb-utóbb mindenkiben kialakul az érzés, hogy le akarja dönteni a digitális világ falait a fizikai érintkezést keresve.”

Lehetőségek tárháza

És ha már a digitális világ és a vágy. Az internet számtalan lehetőséget kínál azok számára, akik azonnali „kielégülésre”, visszacsatolásra vágynak. Az okostelefont használók körében talán a Tinder és a Jingle a legnépszerűbb. Az előbbi –, amelyet sokan csak egy éjszakás kalandot keresve használnak – pofonegyszerűen működik: Facebook-profilkép, kor és néhány további fénykép kell az induláshoz. A keresést korosztályra és lakhelyre lehet beállítani, és ha minden klappol, azaz az ellenkező nem tagjával szimpátia alakult ki, akkor onnantól lehet is kommunikálni. A Jingle már túllép a Tinderen. A személyes adatlap, négy kép és egy rövid bemutatkozás mellett egy kilenc kérdéses személyiségteszt segít abban, hogy a keresés során a legpontosabb találatot kapjuk.

Természetesen az éremnek van másik oldala is. „Van, aki pénzt és energiát szán arra, hogy komoly kapcsolatot találjon, ráadásul még híve a hagyományos módszereknek” – mondta az MNO-nak Hegymegi Fanni. A Firts Step társkereső oldal ötletgazdája kiemelte, hogy akik igénybe szeretnék venni az oldal szolgáltatásait, azoknak egy órás személyes beszélgetésen kell részt venniük, csak ezután indul el a pártalálási folyamat. Mint Hegymegi elmondta, három fős szakmai stáb foglalkozik az elkötelezett társkeresőkkel, hisz mint kiemelte: „két típusú ember van, az egyik, aki szárnypróbálgatásait a Tinderen és egyéb társkeresési oldalon végzi, és van, aki komolyan veszi a párkeresést”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »