Európa jövőjét érintő bejelentésre készülnek Brüsszelben

Európa jövőjét érintő bejelentésre készülnek Brüsszelben

A Hír TV információja szerint jövő héten nagy jelentőségű, Európa jövőjét érintő bejelentésre készül az Európai Bizottság.

Egy úgynevezett fehér papír nyilvánosságra hozatalára készül az Európai Bizottság, ami azt jelenti, hogy egy területnek átfogó, nagy jelentőségű szabályozására tesz javaslatot. Az eddigi nyilatkozatok alapján, bár hivatalos bejelentés jövő héten várható, ez az európai integrációnak felgyorsítását jelenti azok számára, akik ebben részt kívánnak venni, számolt be a Hír Televízió brüsszeli tudósítója. Ez a kétsebességű Európát jelenti, amikor különböző tagállamok, különböző politikák mentén egy szorosabb összhangban akarnak tovább dolgozni. Ez lehet akár egy közös adópolitika, ami jelenleg tagállami hatáskörbe tartozik, vagy egy közös védelmi vagy szociális politika. A két- vagy többsebességes Európa gondolatáról korábban már Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke, valamint a soros elnökséget ellátó máltai miniszterelnök is beszélt.

Hírdetés

A témában a hangok akkor hangosodtak fel, amikor Magyarország, illetve a visegrádi országok a többségtől eltérő álláspontot fogalmazott meg a menekültvita kapcsán. A nagy tagállamok ekkor mondták, hogy aki mélyebben részt akar venni az integrációban, annak adják meg a lehetőséget, hogy szorosabban működhessen együtt, a többek pedig akkor maradjanak ezen kívül. Ez nem a tagság megszüntetését jelenti, hanem az integrációk bizonyos köreiből való kimaradást, emelte ki Arató László munkatársunk. További részletek jövő hét közepén várhatók. Március 25-én lesz Rómában a római szerződés aláírásának 60. évfordulója, ekkor születhet hivatalos álláspont a alapítóállamok részéről, így nem véletlen, hogy az említett fehér könyv most készül el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »