Csónakok Budapestről: újabb holotörténet kerül színpadra – már lehet is fényesíteni a fővárosban a kitüntetéseket

Csónakok Budapestről: újabb holotörténet kerül színpadra – már lehet is fényesíteni a fővárosban a kitüntetéseket

A Tel-Avivhoz közeli izraeli Bát-Jám városban novemberben rendezik a Zenés Játékok Ünnepét. Az egyik bemutatásra kerülő zenés játék a Csónakok Budapestről című holotörténet lesz. Ro’i Kohén, Nír Feibel és Ászáf Slomo szerzőhármas művének története a második világháború idején egy gettóban, míg egy másik előzetes szerint a „magyar határon felállított munkatáborban” játszódik – írja a pashbar.co.il színházi portál. A zenés mű címében szereplő csónakok pedig valószínűleg papírból hajtogatott csónakok lehetnek, amelyeket Budapesten eresztettek vízre.

A zenés játék a gettóban (vagy egy másik beharangozó szerint: a magyar határ menti munkatáborban) működő zsidó földalatti fegyveres ellenálló csoportról szól, s a főszereplő, a csoport parancsnoka pedig egy fiatal lány, akit a darabban Dáná Friedler alakít. A beharangozó szerint a zenés játék cselekménye valós történeten alapszik, ám első olvasásra is felfedezünk benne néhány irreális mozzanatot. A történet szerint egy jó nevű zsidó színműíró tulajdonol egy kávéházat, amelynek állandó törzsvendégei között „nyilaskeresztes tisztek” is vannak. Nos, először is a Nyilaskeresztes Pártnak voltak ugyan rokonszenvezői a magyar fegyveres testületeknél, ám tisztikarral nem rendelkezett. A cselekmény játszódása idején pedig zsidó nem tulajdonolhatott kávéházat.

A „megtörtént eseményre” költött cselekmény legnagyobb baklövése pedig az, hogy Magyarországon sem gettóban, sem munkatáborban nem volt „földalatti zsidó fegyveres ellenálló csoport”. Persze mindez nem számít, mert ettől a novemberben bemutatásra kerülő Csónakok Budapestről című zenés játék lehet világsiker. A budapesti Miniszterelnökségen és a Főpolgármesteri Hivatalban pedig máris fényesíthetik a szerzőknek adandó kitüntetéseket.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »