Cameron megnevezte a menekültválság fő felelőseit

Cameron megnevezte a menekültválság fő felelőseit

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia eleget tesz a menekültválságból ráháruló morális kötelezettségeknek, de a megoldás nem korlátozódhat a válságövezetekből érkezők puszta befogadására, ennél átfogóbb válaszra van szükség. Eközben az osztrák külügyminiszter támogatja, hogy a migránsokat kvótarendszer alapján osszák el az uniós tagállamok között.

David Cameron a BBC televíziónak nyilatkozva csütörtök este kijelentette: a megoldáshoz szükséges elemek közé tartozik, hogy Líbiában új kormány jöjjön létre, és foglalkozni kell a szíriai válsággal is.

Cameron szerint a most kialakult menekültválság fő felelősei közé tartozik Aszad szíriai elnök, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet „mészárosai”, valamint azok a bűnbandák, amelyek az embercsempész hálózatokat működtetik. Velük szemben kell keményen fellépni, mégpedig egyszerre – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia miért nem fogad be több menekültet, Cameron kijelentette, most folyik a brit menekültbefogadási gyakorlat felülvizsgálata, de Nagy-Britannia eddig is menekültek ezreinek nyújtott menedéket. A brit miniszterelnök megismételte ugyanakkor azt az előző nap is hangoztatott véleményét, hogy a válság nem oldható meg pusztán a menekültek befogadásával.

Cameront a héten komoly bírálatok érték, amiért Nagy-Britannia nem hajlandó még több szíriai menekült befogadására.

Cameron átsétál az utca másik oldalára?

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az edinburghi parlamentben csütörtökön kijelentette: „nagyon dühösen” szemléli a brit kormány hozzáállását a menekültválsághoz, főleg azt, hogy David Cameron „egyszerűen átsétál az utca másik oldalára”, amikor a válsággal szembesül.

Nicola Sturgeon felszólította Cameront, hogy „még ma” változtassa meg a menekültválsággal kapcsolatos politikáját. A skót miniszterelnök közölte: Skócia a maga részéről készen áll arra, hogy menedéket kínáljon a segítségére szoruló menekülteknek.

Megfenyegették a brit kormányt

Hírdetés

Előző nap Stephan Mayer, a német törvényhozás tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak nyilatkozva gyakorlatilag megfenyegette a brit kormányt: ha Nagy-Britannia nem vállal „méltányos” részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

A befolyásos kormánypárti német politikus szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében „nem a klub tagja”, az „károsíthatja bizonyos mértékig” a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan annak esélyeit is, hogy siker koronázza a brit-EU viszonyrendszer átrendezéséről London által Brüsszellel tervezett tárgyalásokat.

250 ezer aláírás

Csütörtök estig csaknem 250 ezren írták alá az a petíciót, amely azt követeli, hogy a brit parlament tartson vitanapot a menekültválságról és a szíriai menekültek befogadásáról. A brit törvények alapján már 100 ezer aláírás elegendő ahhoz, hogy a londoni alsóház napirendre vegye a petícióban megfogalmazott követelést.

Nagy kihívás

Az osztrák külügyminiszter támogatja, hogy a migránsokat kvótarendszer alapján osszák el az uniós tagállamok között. Sebastian Kurz arra reagált csütörtökön, hogy Franciaország és Németország közös javaslatokat tett a menekültek befogadására.

Az osztrák diplomácia vezetője arra számít, hogy az uniós külügyminiszterek péntekre és szombatra Luxemburgba összehívott informális tanácskozásán tud meg további részleteket a német-francia javaslatról. Kurz egyben hangsúlyozta, hogy az EU-s vezetőknek sürgősen közös tervvel kell előállniuk a migránsok áradatának kezelésére, máskülönben azt kockáztatják, hogy egyre több tagállam fog bevezetni saját intézkedéseket.

„Rejtélyes, hogy a pénzügyi válság idején mindig volt mód a találkozókra és arra, hogy közös megoldást találjunk, ezzel a menekültválsággal pedig semmi sem történik hetekig vagy hónapokig” – méltatlankodott az osztrák diplomácia vezetője. Szerinte Európa számára nemcsak a menekültek nagy száma jelenti a kihívást, hanem a tény, hogy „a dublini rendszer nem működik ezen a ponton”. Arra utalt, hogy az EU-s szabályozás szerint a migránsoknak abban az uniós tagállamban kell folyamodniuk a menekült státusért, ahova elsőként megérkeznek.

Az EU nem egy kész projekt

Kurz úgy vélte, ha nem találnak gyors megoldást az uniós országok, akkor ez veszélyt jelent a szervezet alapelveire. „Ha nem vagyunk képesek megvédeni a külső határainkat, akkor egyre több kormány megkérdőjelezi majd a >>nyitott határok modelljét<<” – utalt az osztrák külügyminiszter a schengeni egyezményre, amely megszüntette a 26 európai uniós tagállam között a határellenőrzést.

Szerinte a menekültválság azt mutatja, hogy az Európai Unió „nem egy kész projekt, és meg kell vitatnunk, hogyan fejlesszük azt tovább. Természetesen némi kölcsönös engedményeket is kell mindig tenni” – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »