A titokzatos 508 millióról kérdezett a parlamentben a jobbikos képviselő, és még a választ is előre eltalálta

A titokzatos 508 millióról kérdezett a parlamentben a jobbikos képviselő, és még a választ is előre eltalálta

Mint írtuk, Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be: feljelentést tett, mert a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum alapítványa, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 508 millió forintot kapott az állami tulajdonú Magyar Villamos Művektől, de nem hajlandó elárulni, milyen jogcímen hagyta jóvá a tetemes összeg átutalását.

Szávay szerint az ügyben vélhetően bűncselekmény történt, a támogatás felveti az illegális kampányfinanszírozás gyanúját. Emlékezetes: 

  • Május 10-én a CÖF részéről azt állították, hogy nem jutottak közpénzhez 2010 és 2016 között, ám másnap az Átlátszó cikkéből fény derült a félmilliárdos utalásra.
  • Szávay István mind az MVM-től, mind a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kikérte a dokumentumokat, ám mindkét cég megtagadta a választ.
  • A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila még októberi állásfoglalásában kötelezte az MVM-et, hogy adja ki a kért dokumentumokat, ám ez a mai napig sem történt meg, így Szávay feljelentést tett közérdekű adattal való visszaélés alapos gyanújával.
  • Szávay a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában arra volt kíváncsi, miért titkolóznak az ügyben, mikor tudhatja meg a nyilvánosság a részleteket a Fidesz-közeli szervezetnek utalt félmilliárd forintról. A jobbikos politikus felszólalását azzal kezdte, hogy a Fidesz megszállta a független intézményeket, az ügyészséget, az alkotmánybíróságot, a Magyar Nemzeti Bankot, saját érdekei szerint alakította át a választási törvényt, pártemberekkel töltötte fel a sportklubokat és a szakszövetségeket, még a Nemzeti Emlékezet Bizottságába is csak fideszes delegáltak kerülhettek, beszántotta a közmédiát, kiüresítette és megfosztotta jogköreitől a Parlamentet, ezért biztos benne, hogy a CÖF-re vonatkozó kérdésére sem fog választ kapni.

    „Sorosozni fognak, Simicskázni, a Jobbik plakátjairól, az ÁSZ-vizsgálatról beszélnek, »a Jobbik a pénzért és a hatalomért mindenre képes«, kívülről tudjuk már ezeket a szólamokat, régi bolsevik módszer az ellenfelet saját bűneikkel vádolni”.

    Hírdetés

    Nagy meglepetés ennek ellenére nem történt, Aradszki András, az MVM államtitkára válaszában elmondta:

  • a Jobbik eladta a lelkét,
  • felvásárolták a pártot,
  • áron alul kapott plakáthelyeket,
  • a Jobbik a hatalomért és a pénzért mindenre képes.
  • Végül aztán elárulta azt is, hogy az MVM CÖF-nek utalt 508 milliója nem közpénz, mert a saját forrásból származó pénzből fizetett a CÖF-nek, az ügy pedig nem közügy, az igényelt adatok a cég vállalkozási tevékenysége során meghozott döntésre vonatkoznak. Ha minden ilyen adatot kiadnának, azzal kockáztatnák az üzleti eredményeiket, aminek a nemzetgazdaság és a magyar polgárok látnák kárát. Már csak az kéne!


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »