A miniszter is egyetért azzal, hogy magyar batátát kell enni – de mi az a batáta?

A miniszter is egyetért azzal, hogy magyar batátát kell enni – de mi az a batáta?

Olvasónk hallott már a batátáról? Ha elsőre nem ugrik be, akkor talán édesburgonya néven találkozott már ezzel a zöldséggel, amely rendkívül magas vitamintartalommal rendelkezik, Magyarországon nincs kár- és kórokozója, továbbá kisbabáknak is biztonságosan adható.

Sneider Tamás, a nemzeti néppárt alelnöke írásbeli kérdésben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez azt tudakolva, mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a batáta elérhető áron, minél több magyar háztartás asztalán ott lehessen.

Veszélytelenül adható kisbabáknak

A megkeresés kiváltó oka talán az lehetett, hogy a  közelmúltban a tudományos élet munkatársai felhívták a figyelmet a csecsemőkre leselkedő nitritmérgezésre, amelyet nemcsak a rossz minőségű víz, hanem a sok nitrátot felhalmozó zöldségek is okozhatnak.

Ezért – bár a kismamák jót akarnak – nem feltétlenül veszélytelen a gyermekeknek ellenőrizetlen helyről származó sárgarépából, céklából vagy éppen spenótból házilag készített pürét adni. Ugyanakkor a batáta ezredannyi (!) nitrátot halmoz fel, mint például a cékla, így megfelelő alternatíva lehet.

A miniszter egyetért a jobbikos politikussal

Hírdetés

Magam is fontosnak tartom, hogy az egészséges táplálkozás érdekében minél több olyan gazdasági növény termesztésébe fogjanak a hazai gazdálkodók, amelyek amellett, hogy
számunkra jövedelmet termelnek, kedvező élettani hatással rendelkeznek, vagy helyettesítő termékként szolgálhatnak

– fogalmazott Fazekas Sándor miniszter a kérdésre adott válaszában.

Portálunk megkeresésére Sneider Tamás elmondta, hogy jobbikos alelnöktársától, Toroczkai Lászlótól hallott először a batátáról. A Toroczkai vezette Ásotthalmon ugyanis nemhogy jól ismerik és termesztik, de minden ősszel nagy sikerű Batáta Fesztivált is rendeznek.

A batáta vegyszermentesen termelhető, a sportolók táplálkozásának is nagyszerű kiegészítője lehet, a fogyasztói igények is egyre növekednek, ugyanakkor – és erre irányult volna a kérdésem is – nem látom a kormányzat részéről, hogy ennek megfelelően támogatná a batáta termesztését – fogalmazott a jobbikos politikus.

A MultiStop Facebook-oldalon közzétett fotó tanúsága szerint az egyik élelmiszer-áruház polcán II. osztályú (!), Egyiptomból (!) származó batátát árulnak 799/kg áron.

Remélhetően 2018 után ezen a területen is komoly változások lesznek, a vásárlók asztalára pedig elérhető áron, elsőosztályú és magyar batáta kerülhet.

K.P.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »