A brit kezdő orvosok 90 százaléka felmondana

A brit kezdő orvosok 90 százaléka felmondana

Háromezer nem sürgős beavatkozást töröltek, miután az angol kezdő orvosok megkezdték második 24 órás sztrájkjukat, tiltakozva az őket érintő új szerződéstervezet ellen – írta meg a The Guardian.

Mint írják, a legalább 2884 nem sürgős beavatkozás mellett rengeteg ambuláns rendelést is lemondtak, mielőtt a 45 ezer fiatal orvos köréből verbuválódott tömeg utcára vonult volna.

A tiltakozásra azután került sor, hogy a legutolsó tárgyalások is sikertelenül végződtek a British Medical Association (BMA) nevű szakszervezet, a közegészségügyi szakszervezet (NHS Employers) és az egészségügyi szaktárca között arról a szerződéstervezetről, amely augusztustól kezdve minden kezdő orvosra vonatkozna Angliában. Kezdő orvosnak ez esetben az számít, aki a minimum nyolcévnyi gyakorlathoz kötött konzultáns szint alatt helyezkedik el.

Szabad szombat?

Kedd éjszaka a BMA kezdő orvosainak vezetője, Johann Malawana a kormányzatot hibáztatta a tárgyalások elakadása miatt. Szerinte ők komplett megoldást tettek le az asztalra, amit politikai okokból söpörtek le onnan.

A tárgyalások azon a kérdésen jutottak holtpontra, hogy

mindegyik szombati nap vagy csak néhány számítson-e munkanapnak az orvosgyakornokok számára.

Hírdetés

A kormány nevében alkudozó Sir David Dalton, a Salford Royal NHS alapítvány vezetője tárgyalásos úton próbálta megelőzni a munkabeszüntetést – sikertelenül. Mindenesetre a kezdő orvosok a sztrájk idején sürgősségi ügyeletet azért fenntartanak.

A vita és az új szerződés is csapás az egészségügyre

Az akcióra azután került sor, hogy az NHS-től kiszivárgott adatok szerint a vita miatt egyre kevesebben gondolják úgy, hogy folytatni akarják egészségügyi karrierjüket, ami igazolja az azzal kapcsolatos félelmeket, hogy a vita kihat az orvosutánpótlásra.

Ami az orvosok vezetője szerint azért is rossz az NHS-nek, mert már eddig is komoly létszámhiánnyal küzdenek számos területen, például az általános orvosok vagy a baleseti sebészet területein.

A Guardian kimazsolázta ezekből a számokból, hogy a briteknél nagyjából a rezidenseknek megfeleltethető orvosok száma két év alatt 15 855-ről 1251-gyel, azaz 9,2 százalékkal zuhant, és különösen meredeken csökkent körükben a leendő háziorvosok száma: a korábbi 6447 helyett csupán 4863-an választanák ezt a pályát.

Nem jókedvükben sztrájkolnak

A tárcavezető kedden visszautasította a vádakat, hogy ő hiúsította volna meg a szakszervezetek által is elfogadható egyezséget; a brit alsóházban azt mondta, éppen a BMA utasította el a tárgyalásokat, miután kiragadta az egyik problémát – a fizetett szombatét. A kormány viszont továbbra is nyitott az egyeztetésekre.

A BMA szerint a kezdő orvosok is nyitottak a megegyezésre, és ők sem jókedvükben sztrájkolnak, hanem mert a kormány nem hagyott nekik más lehetőséget, mivel még mindig azzal a szerződéssel fenyegeti őket, amelyet széles körben elutasítanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »