Újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen, a gáz és az olaj lehet a következő célpont

Újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen, a gáz és az olaj lehet a következő célpont

Jeppe Kofod dán külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az Európai Unió „már a hatodik szankciócsomagról tárgyal” annak érdekében, hogy „folytassa a nyomásgyakorlást Oroszországra a háború megállítása érdekében”.

„Dán részről hajlandóak leszünk a lehető legmesszebb menni, hogy konszenzust találjunk a szankciókkal kapcsolatban, beleértve az energiaszektort is” – mondta újságíróknak, amikor az EU külügyminisztereinek luxembourgi találkozójára érkezett.

Gabrielius Landsbergis, a litván külügyminiszter azt mondta: örül, hogy az Európai Bizottság nagyon világosan közölte, hogy elkezdenek dolgozni egy hatodik szankciós csomagon.

Arra a kérdésre, hogy mi kell még az EU-tól, Landsbergis azt mondta, hogy „a legjobb Kijevbe, Irpinbe, Bucsába menni, és saját szemével megnéznie mindenkinek, miért kell bevezetnünk a szankciókat”.

Mint ismert, korábban Európa több büntető szankciót is bevezetett az orosz gazdaság ellen, miután Putyin tankjai február végén begördültek Ukrajnába. A támadás óta többféle szankcióban is megállapodtak, de eddig nem vették célba az orosz energiaszektort.

Miután kivonultak Bucsából az orosz csapatok több száz civil holttestet találtak. Az utcák tele voltak földön heverő, megkötözött és lelőtt fegyvertelen civilekkel. Az eset óta több állam is úgy döntött, hogy további szankciókra van szükség.

Hírdetés

A CNN szerint az orosz olaj és gáz lehet a következő célpont a szankciós listán. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten kijelentette az uniós törvényhozóknak, hogy a szankcióknak „nem lesz még vége”.

„Igen, most betiltottuk a szenet, de most meg kell vizsgálnunk az olajszektort is”

– mondta.

Simon Coveney ír külügyminiszter kijelentette, hogy az EU-nak „maximalista megközelítést kell alkalmaznia a szankciókkal kapcsolatban, hogy a lehető legerősebb elrettentő eszközt kínálja a háború és a brutalitás folytatása ellen”.

„Az ír kormány azon nézete, hogy a további szankcióknak ki kell terjedniük az olajra is”

– mondta.

Joseph Borell, az Európai Unió főképviselője megerősítette, hogy az európai külügyminiszterek arról is tárgyalnak, hogyan lehetne jobban támogatni a Nemzetközi Büntetőbíróságot az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálásának elősegítésében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »