Túlpolitizált légkör miatt törölték a konferenciát

Nem rendezhette meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Összehasonlító Civilizációtörténeti Kutatócsoportja és politológia tanszéke az októberi szocialista forradalom 100. évfordulója alkalmából meghirdetett konferenciát – értesült lapunk. Információink szerint azért törölték a november 7-re már hónapokkal korábban meghirdetett eseményt, mert sokaknak nem tetszett, hogy ebben a témában rendeznének beszélgetést. Ezt támasztja alá a szervező Botos Máté törlésről szóló Facebook-posztja is, a tanszékvezető ugyanis azt írta: „a tervezett konferencia sajnálatos módon az adott időpontban nem kerülhet megrendezésre, mivel a mai túlpolitizált magyarországi légkörben az intézmény jó hírnevét pusztán attól is védeni kell, hogy nehogy rosszindulatú, megalapozatlan vádak érjék a katolikus egyetemet.

Pedig – ahogy az esemény leírásából is kitűnik – nem pozitív színben tüntették volna fel az 1917-es eseményeket, mindössze arra keresték volna a választ, hogy civilizációs törésvonal volt-e a bolsevik hatalomátvétel. – A bolsevizmus, amelyet a történelem betetőzésének tartott a marxista történelemszemlélet, valójában fenntarthatatlannak és civilizációtörténeti szempontból átmenetinek bizonyult. A Szovjetunió felbomlása és megszűnése látványosan igazolta azokat, akik a kommunista mozgalmat az emberi természettel összeegyeztethetetlennek tartották – írták a meghívóban.

Hírdetés

Lapunk megkereste a rektori hivatalt is, hogy megtudjuk, az egyetem vezetése döntött-e a törlésről, valamint ha igen, akkor miért tarthatatlan, ha egy politológia tanszék megvitatja a bolsevizmus hatásait. Kérdéseinkre viszont csak egy egymondatos választ kaptunk: „Az információikat mindössze annyiban tudjuk megerősíteni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen ilyen tárgyú konferencia nem kerül megrendezésre.”

Botos Máté, a politológia tanszék vezetője a törlésről szóló Facebook-posztban mindenesetre azt írta: „az esemény szervezőjeként kénytelen vagyok a közösségi oldalon nyilvánossá tett konferenciát törölni, mert nem szeretném, ha bárki számára is arra adhatnék alkalmat, hogy személyemen keresztül egy – az 1917-es oroszországi szörnyűségeket pozitívan semmiképpen nem értékelő – intézményt megalapozatlanul támadjon.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »