Szentesi Zöldi László: Én 2008 óta tudom, kicsoda Ungváry Krisztián

Szentesi Zöldi László: Én 2008 óta tudom, kicsoda Ungváry Krisztián

Elmesélek egy történetet Ungváry Krisztiánról. A nagy történészről, aki sokakat meglepett, amikor a mai nemzeti ünnepen randalírozni kezdett a barátaival. Én már 2008 óta pontosan tudom, hogy kicsoda Ungváry Krisztián – írta Facebook-posztjában Szentesi Zöldi László, a Demokrata munkatársa, a Magyar Hírlap volt főszerkesztő-helyettese.

Szentesi Zöldi László / forrás: szegedma.hu

Az újságíró egy régebbi élményét elevenítette fel a Kossuth téren megütött történészről: “Akkoriban a Magyar Hírlapnál dolgoztam, és mint minden lapnál, nálunk is voltak folyamatban lévő perek. Gazsó L. Ferenc, az akkori főszerkesztőnk megkért, hogy gondozzam az egyik ügyet. A per tárgya az volt, hogy a Magyar Hírlap megjelentetett egy hírt a Neue Zürcher Zeitung Ungváryval készített interjújáról. Ebben Ungváry állambiztonsági ügyekről beszélt, és többek között ügynöknek nevezett egy volt BM-es vezetőt. Az illető aztán – jó magyar szokás szerint – minket perelt be, nem Ungváryt és nem a NZZ-t. Készültünk a perre, és felhívtam Ungváryt. Megkértem, hogy jöjjön el tanúskodni a perben, már csak azért is, mert lapunk akaratunk ellenére keveredett az ügybe: az ominózus mondatookat ő mondta, és úgy gondolom – mondtam én – hogy tartozik egy magyarázattal. Legalább a véleményét fejtse ki, nyilván azzal kapcsolatban, mi bizonyítja, hogy az illető valóban ügynök volt.

Mire Ungváry ezt mondta nekem:

Hírdetés

– Természetesen elmegyek, ott a helyem. Tisztázni fogom a helyzetet. Egyébként pedig azt tanácsolom Önöknek, ne hagyják magukat, ne hagyják, hogy egy volt kommunista állambiztonságis szórakozzon magukkal.

– Nagyszerű, gondoltam, megmondtam a lap ügyvédjének, hogy mit intéztem Ungváryval. Aztán jött a tárgyalás és a pofára esés. Ungváry valóban elment a bíróságra, ahol lényegében kimosakodott az ügyből, azt mondta, esze ágában sem volt megsértenie az állambiztonságist, aki nyilván nem is volt az, ő nem állított ilyesmit. Mindketten mosolyogtak, mondta nekem az ügyvédünk, nyilvánvalóan már a tárgyalás előtt egyeztettek. És ha nem csal az emlékezetem, a pert el is veszítettük.

Na, ő Ungváry Krisztián. A szíve helyén egy nagy darab szar van. Ma aztán a tüntetésen jól pofán vágta valaki, ahogyan a fütyülőjét a szájába vette. Nem mondom, hogy felzokogtam a hírre.”

Forrás: Szentesi Zöldi László Facebook-oldala

The post Szentesi Zöldi László: Én 2008 óta tudom, kicsoda Ungváry Krisztián appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »