Népszabadság: offshore cégek, hazai háttérrel?

Népszabadság: offshore cégek, hazai háttérrel?

Úgy látszik, a Fidesz frakcióvezetője tudja, kik a tulajdonosai annak az offshore hátterű társaságnak, amely megvette a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t. Kósa Lajos a napilap eladásával kapcsolatban tegnap helyes törekvésnek nevezte, hogy a magyar pia­con jelen lévő média minél nagyobb része legyen hazai tulajdonban. Mint mondta, hogy „a legfontosabb kérdésekben megnyilatkozó mé­diának az elkötelezettsége a nemzet iránt meglegyen, azt leginkább ez a tulajdonosi struktúra biztosítja”. Ez azért érdekes, mert a Budapesti Értéktőzsde szerint a Mediaworks vállalatot megvásárló Opimus Group nyilvánosan működő részvénytársaság meghatározó részvényesei közt két külföldi tulajdonban álló (egy Seychelle-szigeteki és egy nigériai) offshore cég is van, amelyek tulajdonosai nem ismertek.

Fideszes szál

Igaz, az Opimust birtoklók közt van egy olyan társaság is, ami a Fideszhez köthető. A Status Capital Zrt. egyik vezetője Kerekes Csaba, akit 2006-ban a szekszárdi képviselő-testületbe választottak, majd ő lett a városi Fidesz-frakció vezetője. Korábban a HVG.hu írta meg, hogy a trafikmutyiról elhíresült Horváth István korábbi szekszárdi polgármester is tulajdonos volt a cégben. Tőle az akkori alpolgármester, Ács Rezső vette át a város vezetését 2014-ben. Ács és Kerekes közösen alapították 2002-ben a Status Capitalt tulajdonló fő céget, a Metmark Kft.-t.

Valószínűleg utóbbi cégre gondolhatott Kósa Lajos, amikor azt mondta, hogy a nemzeti tőke nagyarányú részvétele a médiaszektorban nagyon fontos kérdés minden országnak, és – ahogy fogalmazott – ez nem jelenti a média egyszínűségét.

Kormányközeli Népszabadság?

Hírdetés

A Népszabadság kiadóvállalatának eladása komoly hazai és nemzetközi felháborodást váltott ki. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, biztos benne, hogy a Népszabadság kormányközeli lesz. Szerinte a kabinet tudatos offenzívát folytat a médiával szemben, a hozzá köthető sajtót viszont támogatja. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint ami a Népszabadsággal történt, a legocsmányabb, leggyalázatosabb tett, amit egy kormány elkövethet a sajtószabadság, a demokrácia ellen.

Liszkay a Mediaworksnél tárgyaltLiszkay Gábor, a Magyar Idők felelős kiadója és a Mediaworks új igazgatósági tagja szerda délben érkezett a Népszabadság kiadójának irodaházába, ahol több mint három órán át tárgyalt. Az RTL Klub híradója arról kérdezte, miről egyeztettek, Liszkay így válaszolt mosolyogva: „Ez csak és kizárólag ránk tartozik. Nem a Népszabadságnál, hanem a kiadóval tárgyaltunk.”

A Párbeszéd párt eközben a kormánypárti Magyar Idők szerkesztőségénél akciózott tegnap, mert a lap tulajdonosát, Liszkay Gábort nevezték ki a Mediaworks igazgatóságába. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke közölte, nem fogják hagyni, hogy a kormány tönkretegye a sajtót, illetve a sajtó szabadságát Magyarországon. A politikus a párt aktivistáival a Magyar Idők szerkesztőségének bejárati ajtajára ragasztott transzparenseket. Többek közt az volt olvasható a feliratokon: „Mészáros Stróman Lőrincnek üzenjük, hogy a sajtószabadság nem eladó”. Később a biztonsági őrök felszólítására a pártvezető és az aktivisták elhagyták az épületet.

Egyre nagyobb befolyás

A sajtószabadsággal is foglalkozó amerikai civil szervezet, a Freedom House is reagált a történtekre. Közölték, a napilap eladása azt mutatja, hogy Magyarországon növekszik a kormány befolyása a média fölött. A zöldpárti európai parlamenti képviselők pedig a Fedél Nélkül újság Népszabadság-melléklettel megjelent rendkívüli lapszámának felmutatásával tiltakoztak. Philippe Lamberts, a zöldfrakció társelnöke a felszólalásában kijelentette, tiltakozásukat kell kifejezniük a Magyarországon történtekkel kapcsolatban. Szerinte a napilapot az „Orbán Viktor miniszterelnökhöz legközelebb állók cége vette meg”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »