Nemzetközi sajtószemle

REAL TIME NEWS

A brit portál a francia AFP hírügynökség anyagára támaszkodva közli azt a cikkét, hogy abból a 4 millió szíriaiból, akik elhagyták hazájukat a háború kitörése óta, és közülük százezrek telepedtek le Európában, Nagy-Britannia annyit fogadott be belőlük, hogy azok felférnének egyetlen londoni metrószerelvényre úgy, hogy még bőven maradna üres ülőhely.

216 szíriai menekültet minősített a kormány arra, hogy részese lehessen a hivatalos „helyváltoztatási” programjának. (Egy földalatti szerelvényen mintegy 300 ember foglalhat helyet.) David Camercon brit miniszterelnök arról nyugtatta meg az országot, hogy az országba befogadásra kerülő szíriai menekültek száma nem fog ezer fölé emelkedni. E közben Németország 800 ezer szíriai menekült befogadására készül. Az a kontinens, melyet állítólag közös szabályok és értékek kötnek össze, a migránsválság kezelése egészen más képet mutatott. Ezt Angliában egyesek nem értik, hiszen egy olyan országról van szó, amelynek igen erős a gazdasága és történelmi szerepe van a menekültek befogadására. A hírneves Chatham House nevű think-tank egyik elemzője szerint a kormánynak 10 ezer szíriait kellene befogadnia. Az ország viszont – beleértve sajtóját – erősen menekültellenes. A legutóbb a Daily Mail napilap feltette a kérdést, hogy ha a kormány meg tudta állítani Hitlert, miért nem tudja ugyanezt tenni „néhányezer kimerült migránssal”. Cameron miniszterelnök a migránsokra „zsibongó rajokként” utalt, Philip Hammond külügyminiszter pedig óvta az országot a „portyázó afrikaiaktól”.

SPUTNIK NEWS

A cseh Focus véleménykutató legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 78%-a arra szavazott, hogy térjenek vissza állomáshelyükre a fegyveres határőrök annak ellenére, hogy ez korlátozná az európaiak mozgásszabadságát. A válaszadót 87 százaléka a beáramló migránsok problémáját nagynak, 10 százalék igen nagynak nevezte, ad számot a közvéleménykutatásról az orosz hírportál.

BBC

A menekültválsággal kapcsolatban kérdések merülnek fel arra vonatkozóan, hogy ezek miért nem menekülnek a hozzájuk fizikailag közelebb fekvő, igazán gazdag Perzsa-öbölbeli államokba. Szíriaiak vízum nélkül például nem léphetnek be Bahrainbe, Kuvaitba, Omanba, Katarba, Szaúdi-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe. A Dániában élő szíriai közösség nemrégiben megosztott egy videót, amelyen az látható, hogy míg menekültek távozhatnak Ausztriába Magyarországról, felmerült a kérdés: „Miért menekültünk muzulmán testvéreink térségéből, noha annak sokkal több felelősséget kellett volna mutatnia irányunkba, mint egy olyan országnak, amely bennünket ’hitetleneknek’ nevez? Egy másik menekült erre így felelt: „A mindenható Istenre esküszöm, hogy az arabok a hitetlenek”. A szaúdi Makkah napilap a közösségi médián elterjedt karikatúrát mutat, amelyben egy burkába öltözött menekült térdepel bebocsájtásra várva egy európai csillagokkal díszített ajtó előtt. Mellette egy szögesdróttal körülvett ajtó, amelyből egy jellegzetes öbölbeli öltözéket viselő ember karja nyúlik ki, a mellette lévő uniós ajtóra mutatva.

Hírdetés

STOL.it

Bajor kérésre Dél-Tirolban ismét szigorúbban ellenőrizik a határokat, akár legutoljára a bajorországi Elmauban júniusban rendezett G-7 találkozó idején, amikor a Brenner-hágón áthaladó nemzetközi vonatokat is nagyobb ellenőrzésnek vetették alá, írja a német nyelvű dél-tiroli hírportál.

HUFFINGTON POST

A Gázai övezet 2020-ra lakhatatlanná válhat Izrael katonai akciója és a gazdasági blokád miatt, írja a népszerű amerikai hírportál az AP francia hírügynökség anyagára támaszkodva. A háború és a blokád egészen egyszerűen elpusztította és felépíthetetlenné teszi a terület infrastruktúráját, írja az UNCTAD, az ENSZ kereskedelem fejlesztéssel foglalkozó szervezete legújabb jelentésében. Az ivóvíz ihatatlan, miután az izraeli hadsereg tavaly a gázai háborúban elpusztította az ország egyetlen víztisztító berendezését. Az áram az igények felét sem elégíti ki, miután az izraeli hadsereg elpusztította az áramfejlesztőt. A munkanélküliség 44%-os. Majdnem minden család az ENSZ ügynökségeire támaszkodik élelmiszerkészlete megszerzésében, illetve kiegészítésében. Az áruexportot a zsidó állam blokkolta.

JTA.org

Norvégia legnagyobb pénzügyi szervezete antiszemita képet mutató hitelkártyát bocsájtott ki. A DNB Bank közölte, bocsánatot kér azoktól, akik ilyen kártyát kaptak, és hogy kitörlik az ügyfelek által választható mintát, amelyen egy kampós orrú, szakállas, kipát viselő zsidó látható, aki aranyérmehalmaz előtt nevet, jelenti a zsidó távirati iroda.

(nssz.blogstar.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »