„Nem nyilatkozok, mert kinyírnak”

„Nem nyilatkozok, mert kinyírnak”

Több százmillió forint tűnt el egy árvízvédelmi gigaprojektből Felső-Szabolcsban – tudta meg Célpont című műsorunk. A Tarpa melletti árapasztó tározót már két éve átadták, ám akik elvégezték a munkát, azok máig futnak a pénzük után. A közpénzből elkészült állami beruházás egyik alvállalkozója több tucat alvállalkozóját nem fizette ki. A Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint ez rendben van. A károsult vállalkozók nem így gondolják, volt, aki öngyilkosságba menekült.

16 évvel ezelőtt a beregi falvakban a Tisza vitt mindent. Tarpánál nem bírta a gát a Tisza nyomását. A falu határában álló Tivadari hidat is teherautókkal súlyozták le, hogy megmaradjon.

Nagyon fontos, hogy épüljön meg az új tivadari híd, hiszen a most meglévő kilenc pillér, az jelentős visszaduzzasztó erővel rendelkezik és nem véletlen, hogy annak idején pontosan itt a tivadari szűkület duzzasztó ereje miatt pontosan Tarpánál szakadt ki a gát – mondta el Tilki Attila, fideszes országgyűlési képviselő.

A gátszakadás után 13 évvel sincs új híd. 2015-ben viszont átadták a 33 milliárd forintért épült árapasztó tározót, ami ha nagy a baj, akár nyolcvan centivel is képes csökkenteni a Tisza vízszintjét.

A beruházásból több dolog hiányzik – így például néhány híd is.

Ez azt jelenti, hogy a Gulácson élők , ha tele van az árapasztó-tározó, nem tudnak kijutni a településükről. Híd nélkül maradtak a hetefejércseiek is.

Becslésem szerint olyan négyszáz és nyolcszázmillió forint közötti összeg nem lett kifizetve azoknak az embereknek, akik effektíve elvégezték a munkát – véli a Jobbik megyei elnöke, Adorján Béla.

Hírdetés

Az árapasztó-rendszerre vigyázó egyik biztonsági őr szerint a beruházásból már a kivitelezés előtt sok pénz eltűnt.

A környéken mintegy harminc olyan alvállalkozó van, akiket nem fizettek ki. Ám azok is félnek, akik a károsultakat képviselik.

– Te miért nem nyilatkozol nekünk? – Azért nem, mert kinyírnak.

Az egyik vállalkozó például húszmilliót bukott a gátas melón. De az arcát ő sem vállalta.

Van, aki benyelte, hogy tízmilliókat bukott. És van olyan is, aki öngyilkos lett, meg olyan is, akit csak egy hajszál választott el tőle.

Jónás Imre annak a Real Bau Gruppe Zrt-nek a tulajdonosa, amelyik nyolcszázmillióval maradt adósa 2014-ben több tucat alvállalkozójának.

A Real Bau Gruppe Zrt-t – miután eltűnt belőle a pénz – eladták a nyírbátori Milák Róbertnek, papíron 10 millióért. A Célpont megtalálta a férfi fiát.

Eladta apádnak a céget, mielőtt még bárkinek is fizetett volna. Szóval apádra ráverte az egészet! Apádra ráverte az egészet Imi. Még senki nem volt itt kint nálatok? Nav? Rendőrök? Nem, senki. Az égvilágon senki se.

A nyírbátori cigánytelep úgy tűnik – valójában milliárdos mínuszokban úszó cégek temetője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »