Nem akarták, hogy kihűljön a termálvíz a meccs miatt

A futballpályától mindössze néhány méterre működik a város gyógyfürdője. Az új stadion építői merész ötlettel álltak elő: mi volna, ha a geotermikus hőenergiát a csapat javára fordítanák, és a földből nyert vízzel fűtenék fel alkalomadtán a gyepszőnyeget? Az egyszeri költség rendkívül magas, de hosszú távon gazdaságosabb lesz a fenntartás. A fürdő, a város és a futballklub összefogott, és tavaly elkészült az országban az első ilyen fűtésrendszerű stadion.

A történet valahol Nyugat-Európában is játszódhatna, pedig nem, a román határhoz közeli Balmazújváros másodosztályú csapatánál álmodtak nagyot. A pár száz milliós taokeretből kicsinosított létesítményt az olasz Palermo 3-1-es legyőzésével avatták fel a tavalyi évben.

Félmilliárd vs. 73 millió

A hírek most viszont már arról szólnak, hogy a tegnapra tervezett NB II-es Balmazújváros–Békéscsaba mérkőzés azért maradt el, mert a gyepszőnyeg nem volt megfelelő állapotban. Egyes lapok csaknem félmilliárd forintból kiépített fűtésrendszerről írnak, ezt Tiba István, az önkormányzat fideszes tagja, a klub elnöke tagadja lapunknak, hetvenhárommillióról beszél. A lényeg viszont sajnos az, hogy a többcentis hótakaró, a jó negyven centi mélyen megfagyott föld miatt nem volt meccs. Ez fura, hiszen a mintegy tíz kilométerre fekvő Debrecenben vagy a szintén nem túl távoli Nyíregyházán ha nem is biliárdszőnyeg simaságú gyepen, de futballoztak a csapatok a hétvégén.

Hírdetés

Dunaújvárosban 2015-ben építették a fűtésrendszert, a munkában részt vevő egyik szakembertől úgy tudjuk, mintegy egymillió forintba kerül a gyep egyszeri felfűtése. Ott kazánok dolgoznak, de geotermikus hővel mindez sokkal olcsóbb – lenne.

„Az extrém hideg miatt már december óta kéne fűtenünk a pályát, hogy most játszani tudjunk. De ehhez olyan mennyiségű hőt kellett volna levenni a hatvanfokos termálvízből, hogy húszfokos maradt volna, amiben nem élvezetes ülni”

– mondja érdeklődésünkre Tiba István. Hozzáteszi, mintegy tízmilliós költség lett volna, hogy másképp oldják meg a feladatot.

Mivel az utóbbi napokat leszámítva Balmazújváros környékén nulla fok alatt volt folyamatosan a hőmérséklet, a havat is csak egyszer tudták elkezdeni letolni a pályáról. Ha a hideg gyepről akarták volna letakarítani, tönkretették volna a füvet, állítja az elnök. Viszont ígéri, a következő téltől a rendkívüli hidegben is megoldják a fűtést egy gázmotor segítségével. Addig marad a fohászkodás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 02. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »