Nem a muszlim hódítás Európa legnagyobb baja, hanem az iszlámellenesség és az antiszemitizmus!

Az iszlámellenességet, az antiszemitizmust és a "homofóbiát" súroló retorikát a politikai fősodor is beveti több európai országban – állapította meg a populizmusról és a "gyűlöletbeszédről" szóló jelentésében az Európa Tanács szakértői bizottsága.

A "populizmus és az idegenellenes gyűlöletbeszéd" terjedésének erősödése jellemezte tavaly Európát – közölte az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett éves jelentésében.

A strassburgi székhelyű nemzetközi gittegylet, a 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértő bizottsága jelentésében aláhúzta, "a kisebbségek, a migránsok és menekültek közötti félelmet és bizonytalanságot" a "nacionalista és idegengyűlölő kijelentések felerősödése" okozta, amely sok esetben a politikai fősodor szóhasználatába is bekerült.

Hírdetés

A terrortámadásokra adott tagországi válaszokkal kapcsolatban megjegyezték, az európai államok "erőteljes lépéseket" tettek a schengeni térség határellenőrzésének visszaállításától a rendkívüli állapot bevezetéséig, bizonyos rendelkezések mögött azonban "az etnikai vagy faji megkülönböztetés jelei mutatkoznak" (!).

A szakértők szerint az iszlámellenesség, az antiszemitizmus és a "homofóbia" Európa-szerte fennáll. Különös ellenszenv irányult a fejkendőt, vagy más vallási szimbólumokat viselő nőkre, a "romák csoportjait" pedig továbbra is "előítélet, megbélyegzés és társadalmi kirekesztés" éri. Az afrikai származásúak gyakran "rasszista fenyegetésekkel szembesültek", a futballszurkolók a fekete játékosok elleni sértéseinek "problémája" továbbra sem oldódott meg.

A rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelemre irányuló nemzeti jogszabályokat számos állam még nem vezette be, ami akadályt jelent a rasszizmus elleni hatékonyabb küzdelem szempontjából. Az Európa Tanács 47 tagállama közül mindössze 20 ratifikálta a megkülönböztetés általános tilalmáról szóló 12. jegyzőkönyvet – jegyezték meg.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára kijelentette, "mély aggodalomra ad okot a populista politikák felemelkedése Európában", amely gyakran a kisebbségek – beleértve a migránsokat és a menekülteket – ellen irányul. Véleménye szerint mindent meg kell tenni a veszélyes tendencia megállítása és a befogadó társadalmak megteremtése érdekében.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »