Mennyit ér valójában Clinton előnye?

Mennyit ér valójában Clinton előnye?

A hajrához érkezett az amerikai elnökválasztás. A múlt hét közepén lezajlott az utolsó vita a két elnökjelölt között.

Ez hagyományosan azt jelenti, hogy körülbelül két hetük maradt az aspiránsoknak a szavazók meggyőzésére. Legalább is azokéra, akik még nem adták le a szavazatukat a korai voksolás lehetőségével élve. A közvélemény-kutatási adatok szerint Hillary Clinton kényelmesen vezet a finisre fordulva, Donald Trump viszont, nem törődve ezzel, magabiztos győzelmét illetően.

Múlt hét szerdán rendezték a harmadik, egyben utolsó elnökjelölti vitát Las Vegasban, ahol a show ezúttal sem maradt el. A mértékadó értékelések szerint Donald Trump elszalasztotta utolsó nagy esélyét arra, hogy javítson korábbi pozícióin, és közelebb férkőzzön a magabiztosan vezető Hillary Clintonhoz.

A republikánus jelölt ennek ellenére magának vindikálta a győzelmet, erről tanúskodnak a közösségi oldalakon megosztott és a támogatóknak kiküldött üzenetek is. Azóta viszont alig maradt olyan közvélemény-kutatási adat, amelybe kapaszkodhat, és amely alig két héttel a választások előtt reális esélyt látna arra, hogy november 8-án ő nyeri meg az elnökválasztást.

Már alig van mit megosztani

Az ingatlanmilliárdos, nem meglepő módon, csak azokat a kutatási adatokat teszi közzé a közösségi fiókjain, amelyek számára kedvezőek. Trump oldalain így gyakori szereplő volt a Rasmussen Reports, amely következetesen néhány százalékkal erősebbre mérte Clintonnál. Eddig. A demokrata jelölt a legfrissebb, keddi és szerdai felmérésben is megelőzi már Trumpot, bár mindössze egy százalékkal. A Rasmussen adta egyébként az egyik legpontosabb előrejelzést a 2008-as Obama-McCain elnökválasztási csata végeredményét illetően, igaz 2012-ben viszont Mitt Romney támogatottságát mérték nagyobbra, végül azonban Obama diadalmaskodott.

A másik, Trump által is hivatkozott közvélemény-kutató, az IBD-TIPP Tracking – amely az elmúlt három elnökválasztáson az egyik legközelebbi előrejelzések szállította – esetében is már csak múlt időben lehet beszélni, ha Trump vezetéséről van szó. A korábban rendre a republikánus aspiráns előnyét mérő kutató legfrissebb felmérésében már Clinton áll az élen. Igaz csak egy százalékkal.

Hogy akkor kiben bízhat még Trump? Az LA Times/USC Tracking adataiban esetleg, amely hosszú ideje nagyobb támogatottságot mér neki, mint Clintonnak, bár a korábbiakhoz képest már nem annyira meggyőzően. Kedden a demokrata jelölt meg is előzte Trumpot, szerdán viszont megint őt hozták ki 1 százalékkal jobbnak kettejük versenyében. És itt nagyjából el is fogytak a milliárdos számára kedvező mérések.

Hírdetés

Nem túl fényesek a számok

A Real Clear Politics szerint, amely a közvélemény-kutatási adatokat átlagolja, Clinton majdnem 5 százalékkal vezet országosan, ami több mint meggyőző. Ennél is jobban érzékelteti a jelenlegi távolságot az államonkénti vizsgálat.

Trumpnak ugyanis kevés esélye lesz a győzelemre, ha nem tudja megnyerni az olyan csatatér államokat, mint Florida, Pennsylvania vagy Észak-Karolina, de jelenleg ezekben is Clintonnak áll a zászló, Ohióban és Iowában pedig fej-fej mellett állnak. Sőt, a volt külügyminiszter több republikánus fellegvárnak számító államban is meg tudta közelíteni, vagy már felül is tudta múlni Trump támogatottságát, amire kevesen gondoltak volna néhány hónappal korábban.

A FiveThirtyEight választási előrejelző jelenleg alig 15 százalékot ad Trump győzelmére, a The New York Times The Upshotja szerint pedig 92 százalék annak az esélye, hogy ismét Clinton költözik a Fehér Házba.

Már csak a csoda segíthet?

Ezek ismeretében nem meglepő, hogy David Axelrod, az Obama elnökválasztási kampányaiban kulcsszerepet betöltő demokrata stratéga azt nyilatkozta: politikai oldaltól függetlenül nem ismer olyan tanácsadót, aki hinne abban, hogy Trump megnyerheti a választást.

Steve Schmidt, John McCain 2008-as elnökválasztási kampányának republikánus stratégája szerint pedig még az sem elképzelhetetlen, hogy Clinton akár 400 elektori voksot is szerezhet a választáson. Csak összevetésképp: Obama 2008-as győzelmekor 365, 2012-es diadalakor pedig 332 elektort gyűjtött össze; az elnökséghez 270-re van szükség.

A Trump számára egyre kedvezőtlenebb adatok után a republikánus jelölt nekiment a felméréseket végző cégeknek, és ahogy korábban a médiát, úgy őket is a demokraták és Hillary Clinton felé húzással vádolta meg. Szerinte ugyanis számára kedvezőtlenül manipulálják a méréseket. A milliárdos ennek ellenére, vagy éppen ezért bízik a győzelmében. Korábban többször jött már vissza komoly hátrányt ledolgozva: májusban három hét alatt több mint 6, júliusban alig egy hónap alatt 7, augusztus és szeptember közepe között pedig szintén majdnem 7 százalékot dolgozott le.

A választások napjáig viszont csak alig két hét maradt hátra, és a korai szavazást kihasználva több mint 6 millió amerikai választó már leadta a szavazatát. Ettől függetlenül a republikánus jelölt szerint november 8-án még a Brexitnél is nagyobb meglepetés éri majd a világot. Bár azt nem szokta hozzátenni, hogy a britek uniós tagságáról rendezett népszavazás előtt fej-fej melletti küzdelemről számoltak be a közvélemény-kutatási adatok.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »