Megyei választások Szlovákiában: előretört az ellenzék, Kotlebát agyonverték

Megyei választások Szlovákiában: előretört az ellenzék, Kotlebát agyonverték

A megyei választásoknak Szlovákiában jelentős tétje van, hiszen ezen a szinten döntenek a kórházak, a középiskolák és a szociális intézmények finanszírozásának döntő részéről és a közúthálózat bizonyos részének fejlesztéséről is. 

 A jobbközép pártok az összefogásnak köszönhetően, lehengerelték a kormányzó szociáldemokrata Smert, melynek mindössze két megyében lesz vezetője. A szélsőjobboldali Marián Kotleba, az ĽSNS elnöke 50 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint Ján Lunter, aki független indulóként lesz az új megyefőnök Besztercebányán. Kotleba pártjának 335 jelöltje közül, mindössze ketten szereztek mandátumot.

Nagyszombatban, Pozsonyban, Zsolnán, Kassán és Eperjesen is az OĽaNO-SaS-KDH jobboldali koalíció jelöltje győzött.

A Magyar Közösség Pártja, és a Híd sem volt képes megyeelnöki mandátumot nyerni. Az MKP sikerként tekint a 33 megszerzett képviselői helyre, a Híd mindössze 10 emberét küldheti a megyei közgyűlésekbe. 

A Híd egyetlen régióban előzte meg az MKP-t. 

Hírdetés

Az eredmények ismeretében Őry Péter, az MKP kampányfőnöke a következőket mondta:

„Dél-Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja (MKP) nyerte a választásokat. Az MKP meghatározó erő volt, és a továbbiakban is meghatározó erő marad.”

A párt elnöke, Menyhárt József úgy értékelt:

„Igaz, hogy négy évvel ezelőtt 33-nál több képviselőnk volt, de úgy gondolom, hogy az erős képviselet most is megvan, hiszen ahol tömbben vagyunk, még inkább megerősödtünk. Ott, ahol szórványban voltunk, ott látható, hogy a továbbiakban építkeznie kell nemcsak az MKP-nak, hanem a felvidéki érdekérvényesítésnek is.” 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »