Megváltoztatják Németországot?

Igazán őszinte öröm a liberális Szabad Demokraták (FDP) berlini kaviáros-pezsgős kampányközpontjában volt az urnazárás utáni percekben, amikor kijöttek a vasárnapi németországi választások első exit poll eredményei. A polgári liberális párt ugyanis négy évvel ezelőtti szavazatarányát megduplázva, 10,5 százalék körüli eredménnyel kerül vissza a berlini parlamentbe. A tényleges győzteseknél, a keresztény uniópártoknál (CDU/CSU) ezzel szemben először inkább sokk volt érezhető. Hiszen hiába futott be negyedszerre is Angela Merkel alakulata az első helyre, alaposan alulmúlták legutóbbi szereplésüket. Ráadásul tudomásul kellett venniük, hogy az általuk csak szélsőjobboldalinak bélyegzett Alternatíva Németországnak (AfD) is magabiztosan bejutott a Bundestagba. A választások legnagyobb híre a németországi politika „fekete bárányának” számító AfD kiváló és az előrejelzéseknél is jobb szereplése.

A bevándorlóellenes párt 13 százalék körüli eredménnyel biztos harmadik helyet szerzett. A tendencia továbbra is egyértelmű, az AfD főleg a keletnémetek szavazataival tudott ekkorát ugrani. A szélsőbaloldali Baloldal, a balliberális Zöldek és a jobboldali liberális FDP mindegyike erősödni tudott, de tíz százalék alatt maradtak.

Az AfD legfőbb témája a bevándorlás elutasítása. „Megváltoztatjuk ezt az országot” – harsogta Alexander Gauland, az AfD idős listavezetője a párt választási buliján, aminek helyszínét a baloldali ellentüntetőktől tartva az utolsó percekig titokban tartották az újságírók elől is. Hogy a párt kemény ellenzéki szerepre készül, jól jelzi, Gauland azt ígérte: „hajtóvadászatot” indítanak majd Merkelék ellen, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását tervezik a kancellár menekültpolitikájának kivizsgálására. Ugyanakkor a CDU eddigi frakcióvezetője, Volker Kauder hangsúlyozta: szigorúan fel kell lépni, ha az AfD képviselői „rasszista nézeteket hoznak be az ülésterembe”. A szélsőjobbos túlzások azonban egyes AfD-seknek sem tetszenek. Német sajtóinformációk szerint nem kizárt, hogy Frauke Petry jelenlegi elnök tiltakozásképpen még a héten otthagyja a pártot.

Az AfD történelmi sikere mellett a szociáldemokraták (SPD) történelmi veresége volt a vasárnap este másik nagy meglepetése. Martin Schulz vezetése alatt a szocdemek az elmúlt hetven év legrosszabb eredményét érték el. Hiába tudott a párt Merkel mellett is számos baloldali programpontot keresztülverni – főleg a minimálbér bevezetésére büszkék –, a választási kampányban az SPD-nek nem sikerült Merkellel szemben hiteles alternatívát állítania. Az SPD-ben mostanra mindenki belátta: nem szabad folytatniuk a nagykoalíciót, a párt ellenzékből próbálja önmagát felépíteni. Martin Schulz a választások estéjén azonnal be is jelentette: nem fognak senkivel sem koalíciós tárgyalásokat folytatni.

Hírdetés

Angela Merkel negyedik kancellári ciklusát ezért vélhetően a polgári liberális FDP-vel és a balliberális Zöldekkel közösen kezdheti meg. A pártok színei alapján fekete-sárga-zöld „Jamaica-koalíciónak” nevezett kormány történelmi újítás lenne a német politikai életben. Ilyen összetételű kabinet még nem volt sohasem hatalmon Berlinben. A Zöldek az utóbbi időkben azonban annyira benyomultak a polgári középre, hogy mára a jobboldali liberális FDP-nek sincs komolyabb fenntartása velük szemben. Az FDP berlini választási rendezvényén még a zöldellenes hangulat volt persze a meghatározó, de ez elsősorban taktikai erőfitogtatás egy vélhetően hosszadalmas koalíciós tárgyalássorozat előtt.

http://mno.hu/

Angela Merkel maga nem beszélt vasárnap este a koalíciós lehetőségekről. „Angie, Angie” – zúgták a hívek, amikor Merkel a Konrad Adenauer-házban színpadra lépett. „Nehéz cikluson vagyunk túl” – indokolta Merkel a CDU/CSU visszaesését. Kiemelte azonban: „Tizenkét év után is még mindig mi vagyunk az ország legerősebb pártja. Ellenünk nem lehet koalíciót kötni.” Merkel rövid beszédében nem tért ki az AfD sikerére, csak annyit ígért: „Le kell győznünk az illegális bevándorlást és a menekülés okait.”

Az eredmények közzététele után néhány perccel Orbán Viktor Facebook-üzenetben mindössze annyit írt: „Budapest gratulál // Budapest gratuliert.” A CDU berlini ünnepségén pezsgővel a kezében azonban ott volt Gulyás Gergely is, így személyesen is tolmácsolhatta jókívánságait.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »