Magyarország igazi arca

Magyarországról tudósított a New York Times. Ne, lécci, ne kattintsatok tovább, nem a Horthy-szoborról és a növekvő antiszemitizmusról lesz szó, ígérem! Komolyan, ilyen riportot amerikai újságíró tollából régen nem olvastatok.

Seth Kugel szerdán megjelent írására a HVG figyelt fel. A NYT riportere éppen úton volt Erdélyből Budapestre, amikor úgy döntött, lepattan a vonatról, és random belekóstol egy magyar kisváros hétköznapjaiba. Mr. Kugel a Békés megyei Mezőberényt nézte ki magának, és saját bevallása szerint voltak fenntartásai, miután a magyarokat (szemben a románokkal, mexikóiakkal, törökökkel és kínaiakkal, akiknél nagyon jól érezte magát) kimért és zárkózott népségnek ismerte. Aztán csalódott. Pozitívan.

Hírdetés

Seth Kugel pár óra leforgása alatt belecsöppent a vidék Magyarországába, és megtapasztalta, milyen a helyi szeszfőzde, falumúzeum, római katolikus mise, még egy disznótorba is meginvitálták. A New York Times tudósítója gyermeki lelkesedéssel írja le találkozását a furcsa magyar betűkel, a féldolláros kakaós csigával és az embert próbáló körtepálinkával. Írásában nincs nyoma rosszindulatnak, görcsnek, vágyvezérelt gondolkodásnak, mint azt annyi rólunk szóló cikkben megszokhattuk. Ez az ember tényleg nem tett mást, mint eljött hozzánk, és leírta, amit itt látott, tapasztalt.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »