Lynchből előbújt a szörny, és kegyetlen játékra kényszerít

Lynchből előbújt a szörny, és kegyetlen játékra kényszerít

Amikor gyerekként a résnyire nyitott ajtóhoz lapulva bámultam a nagyszobában álló tévét, nem értettem, miért tiltottak el a szüleim szigorúan ettől a sorozattól. Az iskolában annyit sikerült megtudnom, hogy megöltek benne egy fiatal lányt, és van egy fekete barlang, ahonnan rémisztő alakok jönnek elő, de hiába vártam a hideglelős érzést, a szörny csak nem bukkant fel. Bárgyú mosolyok, furcsa gesztusok és folyamatos zene, ennyit érzékeltem a Twin Peaksből kilencévesen. Huszonöt évvel később a szörny megérkezett, és most szeretnék újra az ajtóréshez bújni a bárgyú mosolyokért.

http://mno.hu/

– Egyáltalán nem értem a helyzetet – mondja Gordon Cole, FBI-főnök a Twin Peaks egyik új epizódjában. Nem mellékesen Cole-t David Lynch, a sorozat egyik atyja, az új évad teljhatalmú ura alakítja. És ha ő nem érti, mit kezdjünk mi, egyszerű tévénézők? Persze a Twin Peaks nem az átláthatósága miatt vált kultikussá. Az 1990 tavaszán induló sorozat misztikumba oltott iróniája megváltoztatta a televíziózás történetét. Igaz, a Radírfej, Az elefántember és a Kék bársony rendezője erről mit sem tudott, hiszen nem volt tévéje, fogalma sem lehetett, milyen egy átlagos sorozat. A közönség ellenben nagyon is tudta, ezért is ért fel a Twin Peaks egy jókora balegyenessel. A két évad után kimúlásra ítélt széria bő negyedszázaddal a nyomasztó finálé után a múlt hétvégén új részekkel folytatódott. Az első két epizódot magyar idő szerint hétfőn hajnalban vetítették, de az HBO GO-n már az első négy rész megtekinthető. Ezek alapján pedig büszkén mondhatjuk, még annyit sem értünk az egészből, mint Gordon Cole. Mintha nem is a Twin Peaks folytatását néznénk. Felbukkannak persze régi szereplők – akár egy érettségi találkozón –, de eleinte nyoma sincs az eredeti hangulatnak, amely a gyilkos feszültséget kíméletlen paródiával oldotta. David Lynch visszatért a Radírfej és a Lost Highway nyomasztó világához, ahonnan csak valaki mássá válva szabadulhatunk ki. Épp úgy, ahogy Dale Cooper különleges ügynök (Kyle MacLachlan), akinek gonosz énje kijutott a Fekete barlangból, a jó pedig bent rekedt. Negyedszázad raboskodás után azonban most a jó lelket is szélnek eresztik, a 18 részes széria pedig vélhetően arról szól majd, hogyan talál vissza Twin Peaksbe, és számol le a gonosz alteregójával. Eddig azonban mintha cseréptörmeléken lépdelnénk, amerre nézünk, egymáshoz alig illő darabokat látunk, amelyek mélyen a húsunkba vájnak. Kivégzés, lefejezés, csonkítás és vér mindenfelé. Még az álomszerű víziók is brutálisak. Lynchből előbújt a szörny, és kegyetlen játékra hívja a nézőt. Darabjaira zúzza a Twin Peaks világát, és szinte kényszerít bennünket, hogy megpróbáljuk újra felépíteni.

http://mno.hu/

Hírdetés

Huszonöt éve tévétörténelmet írt a sorozat. A mai közegben ez már aligha sikerülhet neki, de amit látunk, így is egészen különleges. Valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy a biztonsági játékra berendezkedett stúdiók szabad kezet és elegendő pénzt adjanak egy rendezőnek 18 epizódon keresztül. Lynch képernyőre viheti legrémisztőbb álmait.

http://mno.hu/

És ne feledjük, a kultikus rendező utoljára állt a kamera mögé. A Twin Peaks új évada így egy kivételes életmű egészen egyedi lezárása.

Már csak a résnyire nyitott ajtó hiányzik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »