Lovas István: Nehezebb dolga lesz a Trump-kormánynak, mint gondolták

„Trump száz napja után bezárhat az amerikai kormány”

című írásában a Deutsche Wirtschafts Nachrichten független német gazdasági-politikai portál arról számol be, hogy republikánus politikusok szerint az amerikai államháztartás helyzete kritikus. A cikk szerint a Trump-kormányt bezárás fenyegetheti éppen azután, hogy száz napot tölt hivatalában. A problémát az adósság felső határa okozza: ha a kongresszus és a szenátus április 29-ig nem tud megegyezni egy új költségvetésben, akkor az amerikai kormánynak átmenetileg fel kell függesztenie a munkáját.

A portfóliókezelő Cowen Washington Research Group is attól óvta ügyfeleit, hogy ezen a napon bezárhatnak. A tőzsde előkészült a fejleményre. A nehéz helyzet még nagyobb erőfeszítéssel kerülhető el. Elemzések azt mutatják, hogy Trump elnök egészségügyi reformjának meghiúsulását követően nem maradt kő kövön, olvasható a cikkben.

A nehézségekre tekintettel az amerikai kormány az egészségügyi rendszer mellett az adórendszert is át akarja alakítani.

Arra vonatkozóan nagy bizonytalanság uralkodik, hogy egyáltalában sor kerül-e a tervezett importadó (Border Adjustment Tax – BAT) bevezetésére, ugyanis az „Obamacare” betegbiztosítási törvény megszüntetésére irányuló törvény bukása azt mutatta, hogy a republikánusok a fontos kérdésekben nem egységesek. Az amerikai kormány által javasolt BAT az adórendszer megcélzott újjáalakításának része. Itt egy olyan illetékről van szó, amelyet minden külföldön gyártott termékre vagy ott keletkezett szolgáltatásra vetnének ki, amelyeket azután az USA-ba importálnának.

Adótöbbletet remélnek az átalakítástól

Hírdetés

Az adó nem vonatkozik olyan, az Egyesült Államokban gyártott termékre vagy ott keletkezett szolgáltatásra, amelyet exportálnának. Az Obamacare továbbra is tervezett lebontásából és az importadó alkalmazásából jelentős politikai bizonytalanságok és pénzügyi kockázatok származnak a jelentősen eladósodott országnak. A BAT évente 1,2 billió dollár adótöbblethez vezetne – ami egy olyan összeg, ami igen jól jönne az országnak. Viszont az átalakítás nehezebbnek tűnik, mint azt a kormány feltételezi.

A republikánusok azzal dicsekednek, hogy egységesen az alacsonyabb adókért állnak ki. Csakhogy igen nehéz mindezt az amerikaiaknak csábítóvá tenni, ugyanis a bürokratikus munka és a pénz nem jelentenek érzelmi témákat. Nem beszélve arról, hogy a tervezett adóreform – ha azt mélyebben megkaparják – eljárási akadályokkal és egyéb nehézségekkel terhelt.

A republikánusoknak az Obamacare ügyében tapasztalt kudarca azt mutatja, hogy milyen nehéz számukra összetett törvénykezési terveket megalkotniuk, amelyek mind a liberális, mind pedig konzervatív szárnyuknál az elfogadhatósági határba ütköznek.

De a legnagyobb probléma kétségkívül a hatalmas államadósság, amely e pillanatban 20 billió dollár és az újonnan érvényes adóssági plafon miatt nem növelhető tetszés szerint.

A Trump által bejelentett adócsökkentések az amúgy is feszült pénzügyi helyzetet tovább élesítenék.

Lovas István – www.magyaridok.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »