Kétségbeesett kiáltás a katasztrófa előtt álló Kárpátaljáról – a legrosszabbra kell készülni

Kétségbeesett kiáltás a katasztrófa előtt álló Kárpátaljáról – a legrosszabbra kell készülni

„Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.” – fogalmazott egy kárpátaljai történész felesége. Egyre nagyobb a gáz, szinte bárkit besorozhatnak. Ráadásul a fűtés is folyton drágul, a bérek reálértéke csökken.

Kétnapos útra, Kárpátaljára érkezett Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki tapasztalatai között az MTI számára hangsúlyozta, „a helyzet folyamatos romlása miatt egyre inkább fel kell készülni egyre rosszabb és rosszabb forgatókönyvekre, mivel olyan mértékű az árak és a közüzemi díjak emelkedése, a fizetőeszköz romlása – az amúgy is alacsony fizetések mellett –, hogy ez akár szociális katasztrófahelyzet kialakulásával is járhat.” „Erre szeretnénk felkészülni, hogy – az eddigi támogatások megtartása mellett – meg tudjuk hozni a megfelelő intézkedéseket” – fogalmazott.

Mindenkit elvihetnek

Hírdetés

A 18 éve a térségben élő Popovicsné Palojtay Márta, Popovics Béla történész felesége egy sokat idézett, napok óta az online térben keringő, megrázó levelében, azt írta, hogy nemrég összejöttek a helyi magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (mikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis.

Egyrészt a besorozások miatt (18-60 év között) bárkit behívhatnak a háborúba, és például a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak haltak vagy sebesültek meg.

Ismeretes az is, hogy a kelet-ukrajnai harcok legelső kárpátaljai áldozata az egységben hivatásos katonaként szolgáló 19 éves beregszászi Popovics Roland volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »