Harckocsikkal vitték a túlpartra Colleen Bellt

Harckocsikkal vitték a túlpartra Colleen Bellt

Több héten át tartó, nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Magyarországon. A harcászati műveleteket magyar parancsnokság irányítja, amelyben 6 ország katonái vesznek részt. Legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeinek 500 katonája és 150 harcjárműve érkezett a térségbe. A gyakorlat ma délelőtt Győr mellett a Mosoni-Dunán látványos átkeléssel indult.

„Ez egy rendkívül fontos gyakorlat, amelyen a NATO-tagországok vesznek rész. Magyarország és az USA rendkívül szoros biztonsági együttműködést folytat. Erős, lelkes és rendkívül megbízható a magyar fél ebben a kapcsolatban. Béke és stabilitás építésében történelmi viszonylatban is sikeres szövetség a NATO, ezt a munkát kell tovább folytatni”  – emelte ki Colleen Bell.

Hírdetés

A bemutató után a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Magyarország 16 éves NATO-tagsága alatt a magyar katonák mindent megtettek azért, hogy a hasonló hadgyakorlatokon fejlesszék képességeiket.

„Ahogy a harci járművek az innenső partra megérkeztek a valóságban, képletesen is átkeltünk egy folyón, hiszen ez az első alkalom olyan gyakorlat, amelynek során egy magyar tábornok vezeti a gyakorlatot, és az amerikai hadsereg résztvevő katonái egy magyar tábornok vezénylete alatt teljesítenek szolgálatot” – mondta Vargha Tamás parlamenti államtitkár.

A gyakorlaton résztvevő amerikai dandártábornok is a magyar honvédeket dicsérte. „Pontosan meghatározott időben és helyen együtt tudnak dolgozni a NATO-szövetségesek. Erre a mai átkelés jó példa volt, és remélem, hogy jó néhány hasonlóan eredményes gyakorlatban veszünk részt a következő hat hétben” – tette hozzá az amerikai 4. Lövészhadosztály parancsnokhelyettese, Timothy J. Daugherty.

A Brave Warrior, azaz bátor harcos nevű hadgyakorlat 2015 Újmajor és Várpalota térségében hat héten keresztül, október 21-ig tart.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »