Habony barátja a semmiből venné meg a BKV irodaházát

Habony barátja a semmiből venné meg a BKV irodaházát

Hiába módosította szerdán a Fővárosi Közgyűlés saját rendezési szabályzatát a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló fölötti üresen álló BKV-irodaház elbontása és egy új, vélhetően nagy üvegpalota építése érdekében, a leendő vevő cége a csőd szélén áll.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Habony Árpád miniszterelnöki bizalmas és informális tanácsadó egyik grúz–izraeli barátjaként emlegetett, Gag El Mikhael vállalkozó vezette Welt-Stadt Immobilien Kft.-vel már áprilisban egymilliárd forintot meghaladó értékű adásvételi szerződést kötött a BKV, ám azóta egy fillért sem fizettek. A fővárosi közlekedési cégtől származó belső információnk szerint a társaság az idei 15 százalékos bérmegállapodás aláírásával került kutyaszorítóba, ugyanis a remélt privatizációs bevétel a szakszervezetekkel kötött megállapodás egyik pillére.

A BKV-től még a Demszky-korszakban 20 százaléknyi tulajdonrészt, opciós vételi és kizárólagos fejlesztési jogot szerző Welt-Stadt egyedüli tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Top Immobile Limited. A hivatalos, szerdán frissített cégkivonat alapján a hárommilliós törzstőkéjű cég üzleti tevékenységének 2017. május 29-i zárással rögzített eredménye 2,28 millió forintos veszteség. Az offshore-gyanús társaság ugyanezzel az eredménnyel „büszkélkedhetett” 2016-ban, de az elmúlt öt évben is sok százezer forint volt a vesztesége. Kérdés, honnan lesz egymilliárd forintjuk, amikor a cég fizetőképességét az átlagot meghaladó (56 százalékos index) kockázati kategóriába sorolták, s bár ingatlanberuházás a fő tevékenysége, neve mellett egyetlenegy projekt sem szerepel.

Ezért is volt furcsa, hogy Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes rendeletmódosítási javaslata a beruházásnál nem tartott szükségesnek sem környezeti vizsgálatot, sem értékelést. A dokumentum szerint az eljárást még a privatizáció előtt, ez év elején elindították.

A BKV Stadionok irodaházának értékesítésével, valamint a főváros településszerkezeti terv, illetve a rendezési szabályzat módosításával kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi képviselő kifakadt: „Ez az előterjesztés maga a korrupció!”.

Hírdetés

A jobbikos Tokody Marcell szerint is a városvezetés egyértelműen a befektetőt hozta kedvezőbb helyzetbe.

Az ügyben még Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester is hajlott volna arra, hogy halasszák el a tárgyalást, ám ez az ellenzéki javaslat nem, viszont a rendeletmódosítás már megkapta a minimálisan szükséges többséget. Azt kizárólag a napirendi pontnál egyébként mélyen hallgató fideszes képviselők biztosították. A gyanús privatizációról még a múlt héten írt a Heti Válasz, emlékeztetve: a Welt-Stadt már 2016-ban is „próbálkozott”; még alig 400 millió forintért, azaz jóval fele ár alatt szereztek volna vagyont, de akkor a Magyar Nemzetnek Tarlós István leszögezte: „Sem Habony Árpád barátai, sem más offshore-lovagok nem tehetik rá a kezüket a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion megállójára”.

– Azt nem is adja el senki, a megállóból egy négyzetcentiméternyi rész sem lesz magántulajdon – mondta belső BKV-s informátorunk. Megjegyezte, hogy azzal a százszázalékos önkormányzati társaság menedzsmentje és a városvezetés is száz százalékig tisztában volt, mennyire előnytelen szerződést kötöttek 2008-ban. A BKV két év múlva, már a fideszes időkben kinevezett vezetése jogászok sorához fordult, a kifejezetten vagyoni hátrányt okozó szerződés miatt rendőrségi feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen, de a hatóságok végül bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Azt forrásunk cáfolta, hogy most jegyezték volna be a tulajdoni lapra a Welt-Stadt „vételi jogát”, amint a hetilap írta, ugyanis az elővásárlási jogot már kilenc éve rögzítették. Az újság felidézte azt is, hogy a Habony Árpáddal „közös bulifotókon szereplő” Gag El Mikhael a számos metrómegállóban működő Princess Pékséget működtető, szintén ciprusi bejegyzésű ISAR 2000 Kft.-ben is vezető pozíciót tölt be. A cikk szerint a történet kezdetén, 2008-ban a közlekedési társaság két SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán (Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke) nyomására 48 millió forintos áron értékesítették a közel 8000 négyzetméteres irodaterület csaknem 17,2 százalékát.

– Tiszta a terep a fideszes haver előtt, aki az államtól korábban már jutányos áron jutott hozzá a legdrágább magyar luxusszálloda, a Four Seasons mögötti irodaházhoz – szögezte le a rendeletmódosítást követően Gy. Németh Erzsébet, aki a korrupciógyanús ügy kipattanásakor kormánypárti MSZP-s képviselő volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »