Elvtársak, szovjet zászló és paprikás krumpli

Elvtársak, szovjet zászló és paprikás krumpli

„Majdnem-szovjet” munkásmozgalmi zászlók és Che Guevara képe alatt vitázott Tóbiás József szocialista pártelnök a vörös csillagos perről elhíresült Vajnai Attilával a Balfeszten, de voltak ott feministák is, köztük Szil Péter aktivista, aki szerint Szűz Mária nemi erőszak áldozata volt. Az erőltetett baloldali összefogásos máz alól kilógott a lóláb: bár Tóbiás annyival indokolta a jelenlétét, hogy „meghívtak, hát eljöttem”, a szervezők arról beszéltek, korábban szóba sem álltak velük a szocialisták.

Sült kolbász mustárral, munkásmozgalmi indulókat éneklő kórus, elmélkedés a magyar baloldal jövőjéről – erről szólt az immár harmadik alkalommal megrendezett Baloldali Sziget Fesztivál (Balfeszt) első napja. A horányi összejövetel bővelkedett fontos témákban, úgy mint a bevándorlás, a feminizmus, vagy a magyar baloldal jövője. A résztvevők a szovjet zászló, vagy legalábbis ahhoz megszólalásig hasonlító drapéria és a majdnem-vörös csillagot ábrázoló Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 jelképei alatt kísérelték meg megváltani – leginkább önmagukat.

Vissza az átkosba, avagy ilyen a Baloldali Sziget facebook twitter link http://mno.hu/videok/133540

Radikális vélemény a kommunista jelképekről

A jelképekről megkérdeztük Vajnai Attilát, a Munkáspárt 2006 első emberét is. Amellett, hogy letagadta, hogy a kitűzött szovjet zászló – az ő értelmezésében „munkásmozgalmi” – valóban az egykori kommunista birodalom lobogója lenne, azt is elmondta, szerinte a szimbólumok nem okolhatók a kommunista rendszerek bűneiért. Sőt: a kereszténységet jelképező keresztet pont annyira érzi sértőnek, mint a diktatúra képi megjelenítését. „[A keresztények] milliókat küldtek a kínpadra, térítették meg a megtérni nem kívánókat, keresztes- és világháborúkat folytattak” – indokolt a radikális pártvezér. Bár szerinte a náci haláltáborok vezetői keresztény nevelést kaptak, mégsem gondoljuk elítélendőnek a kereszténységet magát, így – Vajnai szerint – a vörös csillag és a sarló-kalapács használata sem lehet tiltott. Sőt: büszkéknek kellene lennünk az „olyan emberekre, akik felléptek az elnyomás ellen”.

A baloldali politikáról elmondta: „itt a lehetőség, hogy megbeszéljük, az európai átalakulás folyamatába miképpen tud a magyar baloldal bekapcsolódni”. Egy esetleges pártszövetséggel kapcsolatos felvetésre kitérő választ adott, szerinte nem elsősorban pártokról van szó, hanem a társadalmi akaratot megtestesítő szervezetekkel kell megtalálni a közös hangot.

A nagy összejövetel

A baloldali összefogás gondolata ugyanakkor kiemelt helyen szerepelt a nap csúcspontjának számító Tóbiás–Vajnai beszélgetésen is. A szervezők szerint az MSZP 25 év óta először állt érdemben szóba velük, és noha udvarias közeledés volt, gyakorlatilag egyik fél sem ígért a másiknak semmit. Kiderült, hogy Vajnaiék „készek minden demokratikus, haladó, progresszív erővel összefogni, hogy Magyarországon új köztársaság születhessen”. A Munkáspárt 2006 vezére szerint – és ebben egyetértettek Tóbiással – ma olyan pártok vannak hatalmon, amelyek a polgári demokrácia alapjait is veszélyeztetik. Az azonnali válságkezelés követelésén túl a baloldalnak a lehető legtöbb konkrét javaslattal kell előállnia – mondta Vajnai. „A baloldalt összekapcsolták a pénzéhes, vérszívó politikai közösséggel. Soha többé nincs szükség tíz százalékkal zsaroló politikai formációkra” – jelentette ki a radikális pártvezér.

Tóbiás ugyanakkor közölte: nem hisz az összefogásban, inkább az egyenrangú partnerek együttműködésében. Mint mondta, a baloldal az elmúlt negyedszázadban elfelejtette, hogyan kell rendszerkritikusnak lenni, a jobboldal pedig olyan fontos témákat sajátított ki, mint a hazafiasság. Felsorolt rengeteg, jellemzően baloldali kormánykritikát: a gyermekszegénységet, a kivándorlást, vagy például a gyenge oktatáspolitikát.

Vajnainak arról is beszélt: elege van azokból a baloldaliakból, akik az Orbán-kormányzást a Kádár-rendszerhez hasonlítják. Mint mondta, kikérik maguknak, hogy Kádárt a jelenlegi miniszterelnökhöz mérjék.

A hazánk mellett egész Európát érintő menekültáradattal kapcsolatban Tóbiás a józan ész fontosságát, a gyűlölködés parttalanságát hangoztatta, szerinte a 28 uniós tagállamnak össze kellene fogni. „A magyar kormányfőnek ott kellett volna lennie Bécsben, és küzdenie a megoldásért, de hát könnyebb kerítést húzni” – mondta, és az MSZP javaslatcsomagját ajánlotta a közönség figyelmébe, amely „hónapok óta a Parlament asztalán hever”.

Szűz Máriát megerőszakolták, oké?

Izgalmas fordulatokban bővelkedett a feminista blokk, a Morva Judit szervező, Jakab Attila vallástörténész és Szil Péter pszichoterapeuta részvételével megrendezett beszélgetés is. Amellett, hogy megtudtuk, nyugaton „köztudottan” Budapest a gyermekpornó fővárosa, Morva részéről – némileg meglepő módon – egy antifeminista toposz is előkerült, miszerint nemcsak a nők, hanem a férfiak nagy része is elnyomás alatt él. Általában ezzel a feminista mozgalom fölöslegességét szokás – ő viszont éppen annak fontosságát próbálta – alátámasztani.

A női kvótára vonatkozó kérdésünkre Morva Judit közölte: ők inkább a munkaidő csökkentésében és a háztartási munka forintosításában látnák a megoldást, míg Jakab támogatná a bevezetését. A prímet azonban vitathatatlanul Szil vitte, aki bibliai példákhoz nyúlt. Mint mondta, Istennek „volt egy projektje”, ehhez beleegyezése nélkül teherbe ejtette Máriát, majd a gyereket feláldozta, szintén a projekt érdekében. Tehát Mária nem Szűz, hanem áldozat, nemi erőszak áldozata. „Ez pedig ugyanaz a férfiközpontú hatalmi struktúra, oké?” – tette fel a valószínűleg költőinek szánt kérdést.

A vörös ötven árnyalata

Tegyük hozzá, a kvóta tekintetében volt ellenvélemény is. Salga István, az MSZP egykori Társadalompolitikai Tagozatának tagja mondta el kameránk előtt, hogy szerinte a női kvóta úgy ahogy van, marhaság, amíg nincs rá igény és megfelelő jelentkező tömeg a nők részéről. Szerinte egyébként az MSZP liberális párttá vált, és ha nem vesz hamarosan baloldali fordulatot, akkor nagy baj lesz.

Összességében emellett is elég színes volt a felhozatal: találkoztunk egykori MIÉP-esből átvedlett munkáspártival, aki kamerán kívül azért bevallotta, túl nagy különbséget nem talált; volt ott egykori szocialista képviselőasszony, PM-es politikus és egy jókora csapat gólyatáborozó tinédzser is, akiknek tényleg csak a büfé volt az egyetlen közös pontjuk a deres fejű hallgatósággal. Azért a pártpolitizálásból ők sem maradtak ki teljesen: az egyik átvonulásukkor valamelyikük odavetette az őt csendre intő munkáspárti aktivistának, hogy nála csakis egy párt lehet befutó: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

A baloldal kötelessége mindennap beszélni a milliókat érintő problémáról, például hogy nincs elég fájdalomcsillapító a kórházakban, a kormány ugyanis megvonja a szüksége forrásokat.

Az azonnali válságkezelés követelésén túl a baloldalnak a lehető legtöbb konkrét javaslattal kell előállnia.

Bírálta a stadionépítéseket

Az iskolás gyerekek hetven-nyolcvan százalékának nem lenne pénze tankönyvre

támogatniuk kell a szövetkezeti mozgalmat, és az adócsökkentést

olyan pártok csoportok vannak hatalmon, akik a polgári demokrácia alapjait is veszélyeztetik.

Most az mszp is megtapasztalja, milyen, ha valakit kirekesztenek a médiából.

Meg kell döntenünk aki a szélsőjobb eszközeit veszi elő, akit a Jobbik nem tud szélről megelőzni, mindent el kell követnünk, hogy megdöntsük ezt az erőt.

Készek minden demokratikus, haladó, progresszív erővel összefogni, hogy mo-n új köztársaság tudjon működni. Új köztársaságra van szükség.

Hírdetés

Mo egy szociális unióban lépett be 2004-ben, ellene vannak a merkeli politikának, miszerint az eu nem szociális unió.

Európának a szociális védelem és a szolidaritás hazájának kell lennie

Tóbi

Ma olyan világot élünk, ahol vkik megmondják, mi legyen, és aki nem ért egyet, az stigmát kap.

Az mszp-t mindig a társ közjó szolgálata vezérelte…

újfeudalizmus épül…

nem hisz az összefogásban, ő az egyenrangú partnerek együttműködésben és kompromisszumában hisz

a baloldal az elmúlt negyedszázadban elfelejtette, hogyan kell rendszerkritikusnak lenni

a kormány érdeke szétszakítani a társadalmat

mi történt az internetadó tüntetésnél? Legkevésbé az internetadóról szólt. Politikával és szabadság melletti kiállás…

nnem vitattuk meg számos problémát a baloldalon, pl. miként vett el a jobboldal témákat, mint pl. a patriotizmus. Adtunk rá okot, hogy önkritikusak legyünk. A magyar baloldal nemzeti elköteleződésű, hisz a magyar nép érdekeit kívánja szolgálni. Nagyon sok kérdésben nem találja a váaszokat hiszen bad gudelsbergi keretekbe kapaszkodik.

Pedig: megváltozott a gazdaság, és megváltozott a társadalom szerkezete. Ahol a gazdaság a globális térben zajlik, ott csapdában van a baloldal.

Ma csak megosztás és gyűlöletkeltés zajlik.

Nem az érdekli, hgoy ki hgoy tette meg az elmúlt huszonöt évet, hanem hogy mi lesz ezentúl.

A baloldal jövője nem a centrum felé elmozduláson múlik, hanem hogy a társadalmi akaratot tudja-e képviselni. A társ vissza akarja szerezni azt a hitet, hogy a pol érte van..

Az elmúlt huszonöt évből a legrosszabb az elmúlt öt évben zajlott… a közönségben sokan kétkedően rázták a fejüekt.

Baloldali párt kíván lenni az mszp. De nem a kizárólagosságot keresi.

Nem egy a tábor, egy a zászló, hanem helyet kell szorítani mindenkinek, aki vitázik.

Az ellenzéki média úgy képeli el az összefogást, hogy mindenkinek egy véleményen kell lenni (Hegyi Gy.)

Vajnai

az, aki ságvárira és józsef attilára zat mondja, nem hazafi, követőire azt meri mondani, hogy nincs közük a magyarsághoz, az fenyegeti a kultúrát.

Ságvári Endre neve is letörölhetetlen…

hazafiak vagyunk, mert nem akarják, hgoy kiszolgál

71 ember halála: pénzért csinálták, ezt nagyban is meg tudják csinálni

Elege van azokból a baloldaliakból, akik az Orbánt a kádár-rendszerhez hasonlítják. Kikérik maguknak, hogy Kádárt Orbánhoz hasonlítják.

A technika összes vívmányát használni fogják, hgoy elnyomóbbá tegyék a rendszert.

Nem mine-jelöltek vitájára van szükség. A baloldalnak nem jelöltet, hanem programot kell keresnie.

Méltatta a görög nemet nekünk is ezt kell mondanunk ma

a baloldalt összekapcsolták a pénzéhes, vérszívó politikai közösséggel. Soha többé nincs szükség tíz százalékkal zsaroló politikai formációkra.

Szükség van együttműködésre, de ennek az emberekért kell lennie.

Sziriza két év alatt 10-ről 35-re tudott ugrani, a magyar baloldalnak is bizonyítania kell, hogy megváltozott

Tóbi

nem a fidezs antitézise akarnak lenni.

Van,e szükség új rendszerváltásra? Nem az kell, hogy semmissé tegyük a 25 évet, hanem a tanulságot levonva megőrizni az értékeket, ami nem működött, azt lecserélni.

Az egyik edelényi iskola egyházi, és állami, az egyházi 21. századi szinten van, a másik elmaradott.  Vannak olyan térségek és társ csoportok, akiknek direktebb, fókuszáltabban kell esélyt adni.

Vasárnapi zárvatartás: a hatalom szerinte fél szembenézni a választói akarattal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »