"Elnézést, a lábamon áll. Pardon, az enyémen is!"

"Elnézést, a lábamon áll. Pardon, az enyémen is!"

Az évtizedek óta elmaradt felújítás és az infrastruktúra leromlása miatt halaszthatatlanná vált rekonstrukció természetesen folyamatos káoszt hordoz magában, aminek hatását csak csökkenteni, megszüntetni nem lehet. A BKK a metrópótló buszokon kívül ezért számos mentesítő járatot is ajánl, mellettük az alternatív útvonalak használatát javasolja. Ezekről bővebben itt tájékozódhat.

Első nap – közepes eredménnyel

Az emberkísérlet első napján a pótlás óriási médianyilvánosság előtt zajlott, kis túlzással minden megállóba jutott egy tévéstáb, vagy jegyzetelő, fotózó újságíró. 

Érthető is a médiafigyelem, ugyanis titkon szinte mindenki óriási káoszt, dugót, lemaradó tömeget, információhiányt, idegességet, egymáson taposó tisztes polgárokat várt. 

Joggal. Ez részben be is következett, részben pedig elmaradt.

Elmaradt, mert maguk a pótlóbuszok egyelőre bírták a reggeli csúcsot, nem úgy az 1-es villamos, amely a reggeli órákban annyira megtelt, hogy sokszor csak a 3-4 járatra lehetett felférni.

Lehet tér, fél nyolc. Rövid tanácstalanság után a tömeg nagy lendülettel csörtet keresztül a jegyellenőrök ritkás során, illetve az épp sajtótájékoztatójára rohanó Horváth Csabán (MSZP), hogy megtalálja a piac mellől induló pótlóbuszt. Rövid séta, amihez izgalmat csupán a piac parkolójába vezető út keresztezése jelenti, ezzel pedig a balról érkező autók és a tömeg találkozása. A reggeli csúcsban a tömeg erősebb, a motoros esernyővel érkező kolléga kénytelen várni.

Hírdetés

A pótlás innen nézve gördülékenynek hat, szép sorjában érkeznek a buszok, fel is szippantják a tömeget. A 45 másodperces indulás reális, tartani is tudják, ami nagyjából a Dózsa György úti lámpáig tart. Itt a második busz – amin utaztam – már le is csúszik a ciklusról, vagyis máris borul a menetrend. 

– Elnézést, a lábamon áll.
– Pardon, az enyémen is áll valaki

Rövid beszélgetés a sorstárssal, nincs ezzel baj, az egykori 7-es buszos hangulatba gyorsan belerázódunk, ám csak a Dózsáig tart a nosztalgia. A busz szinte kiürül, a lábamon is már csak én állok, innentől már ülőhelyet is vadászhatnánk, ha akarnánk. De minek is, a busz gyorsan és akadálytalanul halad – egészen az Árpád-hídig, ahol újabb ismét lecsúszik a lámpaciklusról, újabb várakozás. Ekkor már nem is látszik az első busz, az, amelyikkel ugye együtt kéne haladnunk.

Az Árpád-híd után a Forgách és Gyöngyösi utcáknál a maradék tömeg is leszáll, Újpestre már csak mintegy 10-en utaztunk, valódi vicinális mintha nem is a pótlón utaznék, hanem a 13-assal haza, Diósdra. A busz 18 perc alatt abszolválta az utat, ami tűrhetőnek mondható, persze mindezt úgy, hogy baleset tudtunkkal nem volt. 

Visszafelé hasonló a helyzet, a buszok viszonylag gyorsan haladnak, de még az átvariált lámpaprogram sem segít nekik sokat: a lassú utascsere miatt rendszeresen akadnak el, ami azt jelenti, hogy míg a végállomásról viszonylag rendszeresen elindulnak a járatok, addig az Árdád-hídnál már rendesen hullámzik a forgalom: volt olyan periódus, amikor 4 és fél percig nem jött a busz, majd befutott egymás után négy is, az utolsó már szinte üresen. 

A végállomásokon a BKK munkatársai segítik az utasokat, a kereszteződésekben pedig rendőrök a forgalmat, különösen a buszok akadálytalan haladását, bár ma is rendszeres volt a buszsávot használó autós.

A villamos adta vissza a rendszámot

Míg a pótlóbuszokra láthatóan nagyon odafigyeltek, az 1-es, és a 12-14-es villamosoknál már nagyobb volt a gond: előbbinél csak a 3-ik villamosra sikerült felpasszíroznom magam, a 14-es esetén már kívülről is látszott, hogy felesleges együtt élveznem velük a reggelt, nélkülem is mókás lehet a hangulat rajtuk. A két villamost egyébként alig sűrítették, meg is látszott rajtuk. 

A Váci úton kisebb volt a dugó, mint egy normál reggelen, aminek az is lehetett az oka, hogy az autósok automatikusan menekülőutakat kerestek, emiatt a környező mellékutcákban állt a sor. A város más részein közlekedő buszokon viszont érezhető volt a nagyobb zsúfoltság, mivel a csuklós buszokat a pótlásra irányították át. 

Természetesen a pótlás még csak most kezdődött, vagyis mind a BKK-nak, mind az utasoknak hozzá kell szoknia a megváltozott körülményekhez, mindenesetre az elmondható, hogy a nagyobb káosz elmaradt, de a BKK-nak még jelentősen változtatnia kell, különösen a villamosközlekedés terén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »