Egyre nagyobb a zavar az MSZP-ben

Egyre nagyobb a zavar az MSZP-ben

Hiába tiltakozott minden fórumon az MSZP a kormánypártok által elfogadott civiltörvény ellen, most mégis meglepő feltételhez, konkrétan a Jobbikhoz kötik, hogy az alkotmánybírósági beadványt támogassák – értesült lapunk.

Az LMP vinné a taláros testület elé az ügyet – csakúgy, mint a lex CEU vagy éppen a Taigetosz-törvénynek nevezett szabályozás esetében –, azonban szükségük van hozzá legalább ötven képviselő aláírására. Tóth Bertalannak, a szocialisták frakcióvezetőjének az LMP-s kezdeményezésre adott válaszából az derül ki, hogy az MSZP tagjai csak akkor írják alá, ha a Jobbik is. Tóth kérte, hogy az indítvány véglegesítése előtt az LMP vezetése szerezze meg a Jobbik elvi támogatását is.

A szocialisták magatartása már csak azért is meglepő, mert eddig élesen tiltakoztak a civiltörvény miatt, gyűlöletkeltésre alkalmas megbélyegzésnek nevezték; az Országgyűlésben is ellene szavaztak, most viszont mégsem állnak ki egyértelműen az alkotmányossági kontroll mellett.

http://mno.hu/

Szél Bernadett, az LMP társelnöke abban bízik, hogy a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen lehetősége lesz az ellenzéki képviselőknek aláírni a beadványt. A Jobbik még nem döntött, de Volner János frakcióvezető néhány nappal korábban lapunknak úgy fogalmazta meg általánosságban a pártjuk hozzáállását, hogy a demokratikus kontrollnak igyekeznek teret engedni.

Hírdetés

Az MSZP-n belül egyre inkább érezhető egyfajta zavar az elmúlt időszakban, ennek csak egyik példája volt a plakáttörvény kapcsán kialakult káosz. Ráadásul ezzel egy időben néhány nap alatt két teljesen eltérő stábot is megneveztek mint – lényegében – kampánycsapatot.

A kampányfőnöknek kinevezett Tóbiás József már napokkal ezelőtt közölte, hogy három ember segítségére számít közvetlenül: Tóth Bertalanéra, a korábbi kampányfőnök Molnár Zsoltéra, illetve Baja Ferencére. Ehhez képest kedden, amikor hivatalosan is megalakult az MSZP-t kampányidőszakban gyakorlatilag irányító országos választási bizottság (ovb), Nyakó István sajtófőnök egy teljesen más stábot jelentett be. Azt mondta, hogy az úgynevezett országos kampányigazgatóság tagja lesz Botka László miniszterelnök-jelölt, Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató, illetve Botka László főtanácsadója, Ruff Bálint. Róla egyébként a kormánybarát sajtó írta meg, hogy korábban dolgozott Fodor Gábor mellett az akkor általa vezetett környezetvédelmi minisztériumnál, majd az azóta megszűnt SZDSZ-nél is.

A Magyar Nemzethez eljutott információk alapján a két különböző csapat felkérése miatt volt is vita Botka László és Tóbiás József között, de ettől függetlenül a kampányban mindkét stáb működni fog majd.

http://mno.hu/

Úgy tudjuk, heves viták alakultak ki Kerényi György kommunikációs igazgató kapcsán is. A Magyar Nemzet információi szerint a szocialisták múlt heti frakcióülésén igen kemény kritikát kapott Kerényi György a Czeglédy Csaba őrizetbe vételére adott első reakció miatt. Miközben ugyanis a párt többsége politikai indíttatású akcióra gyanakodott, Botka László miniszterelnök-jelölt azt jelentette be, hogy a párt etikai bizottságával vizsgáltatja az ügyet, illetve felfüggeszti a szombathelyi politikustársuk ügyvédi irodájával kötött keretszerződésüket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »