50 éve lett Románia államfője a Kárpátok soviniszta-kommunista géniusza, de csúnya véget ért

50 éve lett Románia államfője a Kárpátok soviniszta-kommunista géniusza, de csúnya véget ért

1967. december 9-én lett államfő Nicolae Ceaușescu, a szocialista Románia később hírhedtté vált vezetője. A kommunista eszmék terjesztéséért többször is letartóztatott politikus majdnem 25 éven át irányította az országot, majd ’89-ben a temesvári forradalom után – többek között – népirtás bűntettéért halálra ítélték.

Ceaușescu nagyon fiatalon, mindössze 14 évesen lépett be a kommunista pártba. Emiatt a ’30-as és ’40-es években többször börtönbe zárták – ahol viszont váratlan szövetségesekre talált a romániai kommunista mozgalom legjelentősebb képviselői között. Itt találkozott Gheorghe Gheorghiu-Dejzsel, majdani elődjével is.

A későbbi diktátor még hatalomra kerülése után is népszerű politikusnak számított Romániában. Külpolitikai elképzeléseit a szovjetektől függetlenül kívánta megvalósítani, míg „alattvalói” életét a cenzúra és a pártállami nyomás enyhítésével könnyítette meg. A román lakosságot akkoriban reményekkel töltötte el Ceauşescu határozott Szovjetunió-ellenes külpolitikai irányvonala, amit soviniszta beszédekkel erősített meg. Hatalomátvétele után gyakorlatilag megszüntette a román részvételt a Varsói Szerződés katonai szövetségében.

Hírdetés

Január 26-a, a politikus születésnapja természetesen állami ünnep lett, a diktátor képei és szobrai pedig ellepték a romániai főtereket. Bukarestben ’65 és ’89 között teljes háztömböket romboltak le, helyükre pedig a diktátor ízlésvilágába illő épületek kerültek. Ceausescu kínosan, már-már megszálltan ügyelt külső megítélésére, kimondottan alacsony termetét pedig kétségbeesetten próbálta „titkolni” az emberek előtt. Felesége, Elena is kivette a részét a személyes kultuszból, kémikus lévén az ország tudományos életének arcává vált.

(Híradó korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »