Zuhanni kezdett az orosz tőzsde, miután Putyin bejelentette a részleges mozgósítást

Zuhanni kezdett az orosz tőzsde, miután Putyin bejelentette a részleges mozgósítást

Az orosz-ukrán háború február végi kitörése óta nem látott mértékben kezdtek zuhanni az orosz részvények kedden, miután Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást – számolt be a Portfolio.hu.

Hétfőn pedig négy ukrajnai régió oroszpárti vezetése közölte, hogy szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Ebben a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság mellett Zaporizzsja és Herszon régió területei is érintettek.

Iskander Lutsko, az ITI Capital vezető stratégája úgy látja, a visszaesés mintegy 30 százaléka az exportőrökre kivetett esetleges adóemeléseknek, 70 százaléka pedig a bejelentett népszavazásokkal és mozgósítással kapcsolatos aggodalmaknak tudható be. Ez a geopolitikai elmozdulás szerinte negatív hangulatot hordoz magában a piacok számára is.

Hírdetés

Mindemellett 

újra kilőtt a gázár, és az európai részvényindexek is esésben nyitottak.

A lap azt írja, a MOEX-index tegnapi nyitóértékéhez képest már több mint 11 százalékkal csúszott lejjebb, ma 2 százalékos mínuszban van. A tegnapi esés egyben a legnagyobb napon belüli csökkenés volt a háború kirobbanása óta. Az indexet főként a Lukoil, a Gazprom és a Novatek, illetve a Sberbank és a Yandex internetes vállalat húzta lefelé.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »