Zuhannak a tőzsdék

Két éve nem látott mértékben estek reggel az ázsiai tőzsdék, a japán Nikkei 5, a koreai Kospi 3, az indiai Sensex 4 százalékot esett,  a Shanghai Composite közel 9 százalékkal is zuhant. A Portfolio.hu azt írja, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy elmaradt a befektetők által várt drasztikusabb lépések bejelentése a hétvégén. Zuhan a BUX is.

Bár engedélyezték a kínai nyugdíjalapoknak a tőzsdei befektetést, ez kevés a tőzsdei esés megfékezésére.  A mai eséssel egyébként idén már mínuszos a kínai tőzsde, amely a június közepi csúcsáról közel 38 százalékot esett.

Mint ismert, a  múlt héten gyorsult be az a több részvénypiacon már hetek óta látható esés, amit elsősorban a kínai gazdaság lassulásától való félelmek, és a közelgő amerikai kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanságok váltottak ki. Közben egyre olcsóbb az olaj, a nyolcadik, egymást követő héten csökkent a WTI határidős jegyzése, a Brent 2009 óta nem járt 45 dollár alatt.

Öt százalékot esett a BUX

Hétfőn délelőtt fél 10-re valamivel több mint 5 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a kedvezőtlen nemzetközi hangulatot követve, s 21 ezer pont közelébe csökkent.
A főbb európai részvénypiacokon is jelentős eséssel indult a kereskedés hétfőn, miután az ázsiai indexek is komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el. A magyar tőzsde múlt csütörtökön és pénteken zárva tartott, miközben a nemzetközi piacokon jelentős eladói hullám alakult ki. Szakértők szerint ez érte most el a magyar részvénypiacot is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »