Zuglói parkolásügy: megszólalt az önkormányzat

Zuglói parkolásügy: megszólalt az önkormányzat

Nem veszteséges a zuglói fizetős parkolás – cáfolta a megjelent sajtóhíreket az InfoRádiónak a XIV. kerületi önkormányzat. A kerület vezetése szerint az elmaradt bevétel becsült mértéke 2018-ban 402 millió forint, ami tulajdonképpen csak az egyéves teljes bevétel harmada.

A zuglói önkormányzat cáfolja, hogy veszteséges lenne a fizetős parkolási rendszer. A héten Várnai László, a CivilZugló képviselője blogbejegyzésében írt arról, hogy az első, tört évben, 2017-ben csaknem 490 millió forintos mínuszt termelt a fizetős parkolás az önkormányzatnak, tavaly pedig további 250 milliós veszteséget hozott .

Az önkormányzati politikus emlékeztetett arra is, hogy két éve a zuglói önkormányzat közbeszerzést írt ki a fizetős parkolási rendszer kialakítására és üzemeltetésére 2+2 évre, akkor még milliárdos nyereséget ígértek, kerületi fejlesztések leendő forrásaként mutatták be a fizetős parkolást.

A XIV. kerületi önkormányzat sajtóosztálya levélben reagált az InfoRádió kérdéseire. Közölték, hogy Zugló is hosszú távú beruházásként indította el a fizető parkolási rendszert, amely

költségének megtérülését már a bevezetéskor három évre tervezte a testület,

az előzetes számítások szerint is három év kell ahhoz, hogy folyamatos működésnél a beruházott költség nullára fusson ki. Hangsúlyozták,

Hírdetés

amennyiben a beruházási költséggel nem számolnak, úgy 2017-2018-ban az üzemeltetés 54,7 millió forintos nyereséggel zárult.

A közleményben arról is lehet olvasni, hogy a XIV. kerület a parkolási rendszer költségvetésének tervezésekor a hatályos fővárosi parkolási rendeletet vette figyelembe, amely a városligeti parkolást és az ahhoz tartozó tarifát is rögzítette,

a főváros azonban két hónappal a zuglói rendszer elindulása után módosította a városligeti parkolási szabályokat,

és ugyanott mérsékelte a hétköznapra érvényes parkolási díjakat. A városligeti fizetőparkolás 2017. november 5-i átalakítása miatt

Zuglónak havonta 11 millió forint bevételkiesése keletkezett a tervezetthez képest, ez éves szinten 132 millió forint.

A tarifacsökkentéssel keletkezett bevételkiesés havonta 10 millió forint, ez a csökkenés éves szintre vetítve 120 millió forint veszteséget okozott a kerületnek. Ehhez jött még az elmaradt pótdíj és egyéb, a behajtáshoz köthető bevétel, az elmúlt másfél év adatai alapján ez évente 130-150 millió forint között lehet.

Az önkormányzat szerint az elmaradt bevétel becsült mértéke 2018-ban 402 millió forint, ami tulajdonképpen az éves teljes bevétel harmada, tavaly ugyanis 1,1 milliárd forint volt a bevétel, ezért Várnai László állításai az önkormányzat szerint nem igazak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »