Zuckerberg: “Sajnálom!”

Zuckerberg: “Sajnálom!”

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója kedden, a kétnapos amerikai kongresszusi meghallgatásának első napján sajnálatát fejezte ki, hogy a mikroblog felhasználóinak adatait egy brit-amerikai cég illetéktelenül feldolgozhatta.

Már hétfőn nyilvánosságra hozott írásos nyilatkozatának felolvasása után Zuckerberg a többi között elmondta a szenátoroknak: a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság korábban szintén meghallgatta őt.

A szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottságai előtti meghallgatás közben a kongresszus épülete előtt Zuckerberg-maszkot viselők tüntettek, és “hozzák rendbe a Facebookot!” feliratú táblákat tartottak a magasba.

Zuckerberg részletes válaszokat adott a szenátorok kérdéseire, akik elsősorban a bizalommal történt visszaélést vetették a közösségi oldal működtetői szemére. Az alapító az adatgyűjtési botrányt “lezárt ügynek” nevezte, és bejelentette, hogy a vállalat bizonyos adatokat és hamis profilokat már törölt, és olyan új alkalmazásokat vezet be, amelyek lehetővé teszik a szigorúbb adatvédelmet, és azt is, hogy a felhasználók maguk kezelhessék profiljukat. Egyúttal azt is közölte, hogy olyan új eszközöket is fejlesztenek, amelyekkel biztosabban és könnyebben azonosíthatják a hamis híreket is.

“Nem gondolja, hogy monopóliumuk van?” – fordult Mark Zuckerberghez Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, világossá téve, hogy nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását. Zuckerberg késznek mondta vállalatát a törvényi szabályozásra, és támogatásáról biztosította azt a tavaly ősszel benyújtott amerikai törvényjavaslatot, amely a közösségi portálok szigorúbb adatvédelmét írná elő.

A késő estébe nyúló meghallgatáson az egyik leggyakrabban elhangzott kifejezés a “sajnálom” volt.

MTI

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »