Zsuzsová már évekkel ezelőtt is Kočner politikai ambícióit segítette

Zsuzsová már évekkel ezelőtt is Kočner politikai ambícióit segítette

Ján Kuciak meggyilkolásának felderítése nem az egyetlen eset, amely összeköti Alena Zsuzsovát Marian Kočnerrel. Furcsa körülmények kísérik a Cieľ (Cél) nevű párt megalakításának előkészítését is, melynek során a maffialistán levő személyek és a jelenleg vizsgálati fogságban levő személyen működtek együtt.

A Plus 7 dní hetilap értesülései szerint amikor Kočner régi barátja Peter Tóth, a SME korábbi újságírója és a Szlovák Titkosszolgálat Tagja tavaly bejelentette, hogy pártot alapít, épp Zsuzsová volt az, aki segített neki a regisztrációhoz szükséges aláírások összegyűjtésében.

Tóthnak végül nem sikerült bejegyeztetnie a pártot. A SME értesülései szerint ugyanis felmerült a gyanú, hogy egy részük hamis. Az alapítók idén februárban 12 830 aláírást adtak le a belügyminisztériumnak, az ellenőrzés során azonban egy részüket kihúzták.

Peter Tóth szerint az ő szerepe ki is merült abban, hogy bejelentette a párt megalapítását. Azzal kapcsolatban hogy hogyan zajlott az aláírásgyűjtés és Alena Zsuzsová is gyűjtötte-e azokat, állítólag nem tud semmit.

Tóth tavaly júliusban jelentette be a pártalapítást, alig egy hónappal azután, hogy Marian Kočner az egyik sajtótájékoztatóján jelezte, hogy politikai pályára készül.

Kočner később a Plus 7 dní-nek elismerte, lehetséges, hogy ő maga is aláírta a Cél nevű párt petícióját. „Mert tetszett a nevük,“ magyarázta. Azzal kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, hogy indulna-e a választási listájukon.

Hírdetés

Tóthnak elmondása szerint nem volt tudomása arról, hogy Kočner tervezte-e a pártba való belépést.

Hármas együttműködés

Marian Kočner és Peter Tóth még a kilencvenes évek óta, Ifj. Michal Kováč elrablása idejéből a ismerik egymást. Tóth akkoriban a a SME újságírójaként ezen az ügyön is dolgozott,  Kočner pedig az államfő fiának, Ifj. Michal Kováčnak volt a társa a Technopolban.

Tóth és Kočner útjai a  Čistý deň ügyben is találkoztak. Hármasban látták őket kávézni a szociális-nevelő intézmény társalapítójával, Zuzana Tománkovával, aki másnap meggyanusította Boris Kollár képviselőt (Smer rodina), hogy az intézmény egyik 15 éves lakóját zaklatta.

Kočner Alena Zsuzsovával is közeli kapcsolatban van. 15 éves lányát keresztapának hívta, bár nem volt a keresztapja. A bírósági végzésekből kiderül, hogy Kočner rendszeresen pénzt küldött Zsuzsovának. Kezdetben havi 2 ezer eurót, majd 1400 eurót.

Ján Kuciak meggyilkolásának ügyében az egyik gyanúsított épp Kočnert nevezte meg a gyilkosság fő megrendelőjének. A feladattal állítólag Zsuzsovát bízta meg, aki a Legfelsőbb Bíróság szerint el is kezdett információkat gyűjteni Kuciakról.

Nyitókép és forrás: SME


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »