Zsoldos: A szabadság szelleme kiszabadult a palackból

Zsoldos: A szabadság szelleme kiszabadult a palackból

Abszurdisztánban a politikusok ígérnek hetet-havat, fűt-fát, eget-szelet a tisztelt szavazatoknak, amiből aztán a szalagok átvágásán túl semmi sem lesz. A Magyar Mozgalom és a VMDK tiszta politikát akar, egy olyan alternatívát, amely nem az ígéretekről, hanem a munkáról és a szakértelemről szól ‒ hangzott el az MM és a VMDK csütörtöki kampányzáróján Szabadkán a Népkörben, amely Mezei Zoltán és Pesitz Mónika közéleti kabaréjával vette kezdetét.

Korhecz Tamás az MM és a VMDK tartományi listavezetője elmondta, az Abszurdisztán című kabaré nagyon fontos üzenet közvetít számára azoktól a művészektől, akik ilyen groteszknek látják politikai mindennapjainkat:

„Ez egy eltúlzott karikatúra, az én dolgom pedig, hogy a jövőben lehetőleg minden nap tükörbe nézzek úgy, hogy magam mellé helyezem az itt látottakat, ha pedig kicsit is kezdek rá hasonlítani, akkor itt az ideje, hogy lelépjek a színtérről. Művészeink azt üzenik, szeretnék, ha nem hasonlítanánk erre a karikatúrára, ezt üzenem a többi jelöltnek is, hogy úgy küzdjön a közérdekért, hogy állandóan hasonlítsa magát össze az imént látott groteszk képpel. Ezt én itt, ünnepélyesen megígérem és ha farkasvakságban szenvednék, akkor kérem a családtagjaimat, rázzanak fel” – mondta.

A kampánnyal kapcsolatban Korhecz kifejtette, sok várt és nem várt akadályon kellett átjutni, hogy sikerüljön eljutni oda, hogy április 24-én Vajdaságban legyen választási lehetőség.

„Húsz év után azok a honfitársaink ‒ elsősorban magyarok ‒, akik elégedetlenek a közállapotokkal, a VMSZ teljesítményével, most választhatnak” – emelte ki. Hozzátette: csúnya pofonok, ármánykodások voltak a kampányban és még őt magát is meglepte azok mértéke, ugyanis, ahogy fogalmazott, az elmúlt 25 évben a magyar-magyar politikában soha ilyen agresszíven, elszántan, ravaszul, magyar ember nem tört magyar emberre.

Elmondta, céljuk egy olyan közélet kialakítása, ahol a tudás, a szakértelem és a munka az az érdem, amit megbecsülnek, nem pedig a szolgalelkűség és a vezérhez simulás.

„Hiszem, hogy ebben a magyar közösségben még van erő arra, hogy a változásokat végrehajtsa, és bízom benne, hogy április 24-én sokan szavaznak a változásra” – mondta Korhecz Tamás.

Magyarkanizsán emberközpontú programot dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a gazdasági és szociális körülményeket, és amelyet már jövő héten el lehet kezdeni ‒ mondta Halász Mónika listavezető. „Mindenkire szükség van ahhoz, hogy a célok megvalósuljanak, ha a célokat mindenki magáénak érzi, akkor ott is marad, hogy közösen megvalósítsuk azokat” ‒ hangsúlyozta a magyarkanizsai polgármesterjelölt, aki egy személyes történet osztott meg a rendezvényen arról a döntésről, amikor hazaköltözött, hogy itthon adjon életet a gyermekének, vállalva a közéleti szerepet esélyt akar adni a fiának ugyanennek a döntésnek a meghozatalához ‒ mondta Halász Mónika.

Sörfőző Andor, Topolya község önkormányzati listajelöltje arról beszélt, hogy a községben akármerre néz az ember, mindenhol bukott projekteket lát, amelyek elé a választások előtt kitesznek egy nagy vásznat, hogy milyen lenne, ha valaha elkészülne, de ebből soha nem lesz semmi ‒ ezért van szükség a változásra, hogy ne nézzék gyereknek a választópolgárokat, mondta az MM jelöltje a kampányzárón.

Zsoldos Ferenc a koalíció zentai listavezetője úgy fogalmazott: nyolc hónapja és egy napja alakult meg a Magyar Mozgalom és bármi is történik vasárnap, már megérte.

„Ha belegondolok, milyen volt 2014 decemberében, amikor az MNT-t szétverték, milyen volt az a keserűség, félelem, egymás közti suttogás, milyen volt, amikor még nem létezett a Második Nyilvánosság, azt mondom, hogy már megérte. Megtettük, hogy felszabadítottuk magunkat, mert erről szól ez a történet: szabadnak lenni, szabadon cselekedni” – mondta.

Zsoldos arról is beszélt, hogy a vasárnapi választás nem csupán a karikázásról szól, ez egy stratégiai választás, amelynek során mindenkinek el kell döntenie, hogy a szabadság vagy az elnyomás és diktatúra útján akar járni.

„Hiszem, hogy sokan jól döntenek és a szabadságot választják. Biztos, hogy a diktatúra köztünk marad, de az is biztos, hogy ha egyszer a szabadság szelleme kiszabadul a palackból, azt már nem lehet visszagyömöszölni. Bármi is legyen vasárnap, a világ már csak jobb lesz, a folyamatokat már nem tudják leállítani” – mondta Zsoldos Ferenc

Néhány hónapja állt össze az a kritikus tömeg, amely úgy látja, hogy a vajdasági magyar közéletben komoly változásokra van szükség ‒ emlékeztetett Maglai Jenő, a Magyar Mozgalom szabadkai polgármesterjelöltje, aki szerint szinte lehetetlen küldetést teljesítettek az ellenállással szemben a mostani közösségi összefogással és a választásokon való indulással.

„Meggyőződésem, hogy a tartományi és az önkormányzati listák is jól fognak szerepelni a vasárnapi választásokon” ‒ jelentette ki az önkormányzati listavezető. Közösségünk lételeme, hogy javítson az életminőségen, kivívja azokat a jogokat, amelyeket húsz éve nem képes megszerezni, számolja fel a háttérben kialakult politikai és gazdasági összefonódásokat ‒ mutatott rá Maglai, hozzátéve, az általa is képviselt szabadkai többnemzetiségű lista a városban élő minden embernek lehetőséget ad, hogy támogatásával a közélet gyökeres változásáért szálljon síkra.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »