Zsír! Dől a lé!

Zsír! Dől a lé!

A nyugdíjasok pedig nézzenek tükörbe! Üzente Igor Matovič azoknak a nyugdíjasoknak, akik elégedetlenek az infláció hatásait mérsékelni hivatott kormányintézkedésekkel. Miért nem oltatták be magukat időben és háromszor? –   gondolhatja magában önelégülten a pénzügyminiszter. Akkor most még javában dőzsölhetnének abból a 300 eurós vakcinabónuszból!

Bölcs és fáradhatatlan kormányunk jóval később ébredezik, mint ahogy a nyugdíjasok szoktak általában. Amíg a környező országokban napokba telt, hogy rájöjjenek, hogyan enyhítsék az infláció okozta lakossági sokkot, addig kormányunk hat hónapig törte ezen a fejét. Például Magyarországon már hónapokkal ezelőtt hatósági árstopot állapítottak meg néhány alapvető élelmiszerre és az üzemanyagra vonatkozóan is.

Felháborítóan nehéz szülés volt ez a kormánydöntés, és nem fájdalommentes a nyugdíjasok számára.

Őket ugyanis nem érinti az egyszeri szociális juttatás, kimaradnak a mostani pénzszórásból, csupán a 62 évnél idősebb, nyugdíjban nem részesülők kaphatnak majd százeurós támogatást. Ez egy kicsit homályosan hangzik, mert amennyiben nem részesül nyugdíjellátásban, akkor bizonyára még dolgozik, illetve valamilyen segélyt kap az államtól. Nem hinném, hogy vannak olyan nyugdíjaskorú emberek Szlovákiában, akik nem kapnak semmilyen nyugdíjat, és ezért lennének jogosultak az egyszeri juttatásra.

Krajniak miniszter szerint mintegy 102 ezer hatvankét(!) évnél idősebb állampolgár kap majd ilyet, összesen mintegy 10,2 millió euró értékben. Hogy pontosan milyen feltételek mellett, azt egyelőre nem részletezték.

A 100 euró értékű egyszeri támogatás 1 hónapra lebontva 8,3333 eurót jelent, amin vehetnek havonta akár négy kenyeret, 4,5 liter tejet, vagy helyettük két kilogramm húst.

Hírdetés

Nem egy lakodalom! De a kormány szerint nem kell aggódniuk az igazi nyugdíjasoknak sem, mert állítólag vár rájuk júniusban vagy júliusban a 13. nyugdíj. Legalábbis Matovič ezt javasolja a jelenlegi brutális áremelkedés miatt. Szlovákiában a pénzügyminiszter szerint van egy olyan népi bölcsesség, hogy aki gyorsan ad, az kétszer ad, ezért december helyett már a nyáron kifizetik a 13. nyugdíjat.

Igen ám, csak nem nyugdíjemelésről van szó, hanem a szokásos évvégi nyugdíjas zsebpénz előrehozataláról.

Az összeg továbbra is 50 és 300 euró között mozog majd, attól függően, hogy kinek mekkora a nyugdíja.

Vagyis sok esetben a nyári pluszpénz alacsonyabb lesz a 100 eurós inflációcsillapítónál, és ráadásul karácsony előtt semmilyen plusz zsozsót nem hoz a postást! Ezért mondogatják a kissé már lelassult nyugdíjasok, hogy inkább adjanak lassabban, de kétszer!

Apropó postás! Talán már a havi nyugdíjalamizsnát sem fogja kihozni, mert a bankok azt szeretnék, hogy az öregek is élvezzék az internetbanking (George) rejtelmeit, élményeit a gyötrelmeivel a nem olcsó illetékeivel együtt. Gondoljunk csak bele! Az a 80 éves néni vagy bácsi, aki alig tudja három szemüveggel kitapogatni lánya telefonszámát a kis mobilján, most majd internetbankingozni fog ezerrel, a kispárnáját pedig lecseréli laptopra? Akik bankkártyájukat tévedésből a magyarkártya-pakliban tartják, és a gyerekek csak ott nem keresték, de a pinkódjukat lépten, nyomon felírták mindenhova, a hűtőszekrényre is. Akiknek 45-50 év munka után az emberi méltóságukat arra a szintre süllyesztették, hogy új fehérnemű vásárlásáról csak álmodozni mernek, és akkora luxusról, mint a fodrász vagy a kozmetikus, már azt se.   

Nos, ilyen idős embereknek tanácsolja Matovič, hogy nézzenek tükörbe? Nem mernek, de a miniszter úr se nagyon merjen!  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »