Zsinagógát vehet a Pallasz Athéné Egyetem

Zsinagógát vehet a Pallasz Athéné Egyetem

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) nagy adósságot halmozott fel működése éveiben, 2013 szeptembere óta felszámolási eljárás alatt áll – ezt a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. nevű állami cég végzi. A kft. az MTESZ ingatlanjainak eladására pályázatot írt ki, az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül szeptember 23-a és október 28-a között lehet ajánlatot tenni – írja a Napi.hu.

A most meghirdetett ingatlanok között van az egykori, 19. században épült kecskeméti zsinagóga, amely jelenleg is a Tudomány és Technika Háza. A hatalmas épületben négy nagy előadóterem van, nyolc iroda és négy munkabizottsági szoba, valamint rengeteg kiállítótér. Az ingatlannak három tulajdonosa is van: 44,7 százaléka az MTESZ-é; 43,4 százaléka a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesületé; 11,9 százaléka pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéé (Mazsihisz). Ebből az MTESZ tulajdonrészét kínálják most eladásra, az ajánlati ár 170 millió forint, a tulajdonostársaknak pedig elővásárlási joguk van. A TIT biztosan nem él ezen jogával, marad a tulajdonrészében – tudta meg a portál.

A Napi.hu utánajárt, kik lehetnek potenciális vevők, ha a Mazsihisz sem mozgósítja magát. Megkeresték az önkormányzatot, ám az nem tesz ajánlatot. A hat jegybanki alapítvány által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás (Kedo) Zrt. sem kívánja megvenni az ingatlan tulajdonrészét. Ám a szintén a jegybankhoz és a Matolcsy-családhoz köthető Pallasz Athéné Egyetem már megfontolja a döntést, október második felében szenátusi ülésen döntenek arról, tesznek-e ajánlatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »