Zsidai Zoltán Roy: a digitalizáció már az étteremben is száguld

Zsidai Zoltán Roy: a digitalizáció már az étteremben is száguld

A digitalizáció forradalma a vendéglátásban címmel tartott előadást az Infotér Konferencián a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője. Zsidai Zoltán Roy szerint a járványhelyzet előrehozott már létező fejlesztéseket a szektorban.

Kevésbé forradalomnak, mint inkább egy egyre gyorsuló mozdonynak érzem a digitalizációt, ami elindult és megállíthatatlanul egyre gyorsabban halad. Az ember vagy felszáll rá és halad vele, vagy pedig lemaradt róla – mondta érdeklődésünkre Zsidai Zoltán Roy.

A Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője emlékeztetett, a digitalizáció minden szereplőnél megjelenik a vendéglátásban, és nem is csak egy területen. Vannak a technológiák, amelyek a vendéglátás értékláncának valamelyik részét támogatják, az éttermi vagy a konyhai működést, esetleg bármilyen háttérfunkciót a marketingtől a pénzügyekig. Emellett jön a robotizáció, ami a gasztroszakember szerint először feltehetően globális gyorsétteremláncoknál fog elterjedni, hiszen egy hamburgernek az elkészítéséhez nincsen szükség emberekre, ezek a technológiák már elérhetők, és ha tömegessé válnak, akkor teljes mértékben automatizálni tudják a rendeléstől a kiszállításig az egész folyamatot. A harmadik terület pedig az olyan tudományoknak az elterjedése, amelyek olyan újfajta eljárásokat, ételeket vagy táplálék-kiegészítőket eredményeznek, amelyekkel a fogyasztók helyettesítik az eddig hagyományosan megoldott étkezéseket.

A koronavírus-járvány másfél éve sok mindent megváltoztatott, betört a digitalizáció, de az éttermekben, a gasztronómiában Zsidai Zoltán Roy szerint újdonságot nem hozott, inkább felgyorsította azokat a folyamatokat, amelyek már korábban elindultak. Felidézte, hogy két és fél éve járt Zürichben egy vendéglátóipari konferencián, ahol már a középpontban volt a digitalizáció és a technológiai robotika, és úgy látja, valójában nem történt semmilyen változás, csak ezek még inkább triviálissá és egyértelművé váltak.

„Aki ezzel nem képes tartani a lépést, az egyre inkább marad le,

hiszen olyan új külső belépők vannak a piacon, akik nemcsak azzal lépnek be, hogy nyitnak egy másik éttermet, hanem azzal, hogy egészen más módon nyújtanak szolgáltatást és viszik el a vendéget” – mondta a szakember. Példaként a házhoz szállító megoldásokat említette, ahol adott esetben nincs is fizikailag létező étterem, vagy olyan élelmiszeripari megoldást, mint a saját kifejlesztésük, a Zsidai Home.

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Az éttermi ételt élelmiszeresítjük, átalakítjuk olyan formában, hogy könnyen lehessen szállítani, és utána abból valódi éttermi minőségű ételt kapjanak a vásárlók egy-két perc alatt. Ez is egy olyan új termék, amit mi a pandémia fejlesztettünk ki is, és egyébként versenytársa a hagyományos éttermeknek” – mondta Zsidai Zoltán Roy.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »