Zselízi csemadokosok az aktív időskorért

Zselízi csemadokosok az aktív időskorért

A Csemadok Zselízi Alapszervezete egy olyan határon átívelő INTERREG-es területi akcióterv projektbe kapcsolódott be, amely céljának tekinti az időskori aktivitások szakmai úton történő felpezsdítését.

A RE-START akcióterv keretén belül megvalósuló RE-BIRTH projekt részeként több rendezvény valósul meg, köztük mentálhigiénés és életvezetési tanácsadó szakemberek foglalkozásaival, közösségi programokkal, valamint tematikus tanulmányutakkal. A projekt fő koordinátora és menedzsere a helyi alapszervezet alelnöke, Cserba Gabriella.

Az első alkalomra 2022. június 24-én került sor a zselízi Magyar Házban, ahol Hancko Veronika életvezetési tanácsadó tartott interaktív foglalkozást több mint 25 résztvevő számára. A rendezvényt technikailag a Csemadok zselízi alapszervezetével sok téren szorosan együttműködő Sacher Polgári Társulás bonyolította le.

Köszöntőjében Sárai András, a Csemadok Zselízi Alapszervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos a mentális egészség és az aktivitás a nyugdíjas korban is:

Hírdetés

Az alapszervezetünk nagyon széles körű tevékenységet fejt ki. Ennek a munkásságnak a gerincét – az aktív fiatalok mellett – a nagyon hálás és támogató szépkorúak alkotják. Azért tartottuk jó ötletnek ebbe a projektbe való bekapcsolódást, mert szerettük volna idősebb korú barátainknak kifejezni megbecsülésünket azzal, hogy szakemberek irányításával mutatjuk meg, hogyan kell tudatosan élni az aktív időskort.”

Sárai után Nyitra megye alelnöke, Csenger Tibor kapott szót, aki az INTERREG-projektek Monitoring Bizottságának tagjaként bemutatta a szóban forgó projektet. Ezután Hancko Veronika egy interaktív műhelymunkát vezényelt le, amely során a résztvevők tevékenykedésére helyeződött a hangsúly. A foglalkozás fő tematikája az időskori vidámság, illetve a játékosságra való törekvés koncepciója volt.

Július 9-én egy tematikus kirándulás valósul meg a résztvevőkkel, akik a helyszíneken, Bernecebarátiban, Nagybörzsönyben és Ipolyszalkán tekintik meg a települések nevezetességeit, tájházakat, kézműves udvarokat.

A következő foglalkozásra július 15-én kerül sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »