Zselízen hibásan írták ki az Esterházyak nevét

Zselízen hibásan írták ki az Esterházyak nevét

Néhány napja új tájékoztató táblák jelentek meg Zselízen, amelyek a város nevezetességeire hívták fel a figyelmet.

Az egyik a Szent György-templomhoz (Kostol Sv. Juraja), a másik az Eszterházy-kriptához (Hrobka rodu Eszterházyovcov) mutatta az utat. Ilyen nevű templomot azonban Zselízen hiába keresnénk, és az Eszterházy családnév után is hiába kutatnánk a krónikákban.

Hírdetés

A zselízi kúria (később kastély) tulajdonosa ugyanis az Esterházy-család volt. A táblákat a napokban lecserélték. Az újonnan kihelyezett táblán a templom már Szent Jakab-templom néven, a kripta Esterházy-kriptaként szerepel. A helyiek figyelmét nem kerülte el egy újonnan kihelyezett helységnévtábla sem, amelyen a Tergenye felirat olvasható – Trhyňaként. „Tergenye önálló községként már nem létezik. A falut a hatvanas években egyesítették Kis- és Nagypeszekkel, ami 1986 és 1992 között közigazgatásilag Zselízhez tartozott. Nem értem, hogy most miért kapott helységnévtáblát” – mondta Pavel Polka zselízi képviselő, a helyi kulturális bizottság elnöke. A templommal és az Esterházy-család nevével kapcsolatos hibákra az elsők között hívta fel az illetékes hivatal figyelmét. „Mások talán apró elírásnak vélik, de nekünk fontos, hogy az Esterházyak nevét helyesen írjuk, úgy, ahogy a család is használta, amit egy 1822-ből származó okirat is bizonyít” – nyilatkozta Polka. A templom nevével kapcsolatos hibát nem kommentálta.
 

Oľga Prekopovától, Nyitra megye elnökének szóvivőjétől megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat 466 tábla kihelyezését tervezi. Eddig 365 táblát szereltek fel. Az 515 ezer eurós beruházást a megye saját költségvetéséből fedezi. Egy tábla elkészítésének ára – nagyságtól függően, áfa nélkül – 154 és 2849 euró között van. „A táblák feliratát a kulturális minisztérium hagyta jóvá” – tette hozzá. A hibás táblákat a beszállító cég saját költségén távolította el és helyezte ki az újakat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »