Zsarolták az újságírót? A belügy tagad

A Belügyminisztérium szerint Magyarországon mind a nemzetbiztonsági szolgálatok, mind az erre a törvény által feljogosított szervek a magyar törvények és jogszabályok betartásával hibátlanul végzik a tevékenységüket.

Magyar Menedék - Tepe

A szaktárca ezt azok után közölte az MTI-vel, hogy a 444.hu szerdán arról írt, tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak “titkos együttműködésre” rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai.

A Belügyminisztérium hangsúlyozta: nincs olyan titkosszolgálati tevékenység, amelyet a jogszabályok megkerülésével végeznek.

Kifejtették: általánosságban a nemzetközi tapasztalat szerint a külföldi titkosszolgálatok azokat keresik meg, hogy kémkedjenek, szándékosan, vagy gondatlanságból információt adjanak külföldieknek, akik a legjobb információbázissal rendelkeznek. Ilyenek a tudományos tevékenységet végzők közül a kutatók, újságírók, politikusok, társadalmi szervezetek vezetői.

Kiemelték: Magyarországon található ilyen törekvés ezek felderítésére, megelőzésére, felszámolására, a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok ennek szellemében tevékenykednek, védik Magyarországot a hírszerző és befolyásolási törekvések elől. Jelezték, hogy jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van kémkedés miatt.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke korábban közölte: a bizottság az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a Belügyminisztérium (BM) képviselőitől is válaszokat vár a sajtóhírekben megjelent újságírói beszervezési kísérletről. Erre reagálva a BM azt írta, a parlamenti ellenőrzés gyakorlásához mindenben támogatja a bizottságot.

A Jobbik az ügy azonnali kivizsgálását követeli

Amennyiben bizonyosságot nyer, hogy egy törvénytelen eljárás keretében a bolsevik rendszereket idéző titkosszolgálati és kormányzati túlkapás történt, a Jobbik az akció megrendelőinek, végrehajtóinak haladéktalan felelősségre vonását várja el. Egy jogállamban pártállástól, ideológiától, vallástól függetlenül megengedhetetlen, hogy akár magánszemélyeket, akár újságírókat vagy politikusokat csak az érintettekre tartozó, kizárólag a magánéletükre vonatkozó személyes adataikkal zsaroljanak, befolyásoljanak vagy kényszerítsenek – fogalmaz a párt szóvivője. Mirkóczki Ádám szerint a hazai titkosszolgálatoknak, így az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is az ország és a nemzet biztonságának megvédése a feladata, nem pedig a politikai hatalom feltétel nélküli kiszolgálása.

Elvárjuk, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Belügyminisztérium illetékesei kétséget kizáró, egyértelmű módon tisztázzák az ügyben betöltött szerepüket annak minden következményével együtt – fogalmaz közleményében a Mirkóczki, aki a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja is.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »