Zoran Pavlović az új tartományi ombudsman

Zoran Pavlović az új tartományi ombudsman

A vajdasági képviselőház mai ülésén Zoran Pavlovićot választották meg a tartomány új ombudsmanjává. A kinevezéshez kétharmados többségre, azaz legalább 81 képviselő támogatására volt szükség, végül 94-en szavaztak igennel, tízen nemmel, és szintén tízen nem vettek részt a szavazásban.

A szavazást megelőző vita során Milenko Jovanov, a tartományban is hatalmi Szerb Haladó Párt (SNS) frakcióvezetője, alelnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy a törvénnyel összhangban válasszák meg az új jogvédőt, s Pavlović teljesíti a feltételek, soha nem volt tagja egyetlen pártnak sem, és nem pályázott politikai tisztségekre.

Az ellenzékből politizáló Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) közölte, elvből nem vesznek részt a szavazáson, de sok sikert kívánnak az új ombudsmannak, s szerintük a legfontosabb, hogy a jogvédő teljesen független legyen a hatalomtól. A szintén ellenzéki Demokrata Pártból (DS) felrótták, hogy a hatalom nem konzultált velük a konkrét személyi megoldásról, végül mégis igennel szavaztak, ezzel ugyanis erősíteni kívánják az ombudsman intézményét.

A Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és az Egységes Szerbia (JS) hatalmi koalíciója által felterjesztett Pavlović kinevezését a Szerb Radikális Párt (SRS) képviselői ellenezték.

Zoran Pavlović rendkívüli egyetemi tanár egy magánegyetem jogi karán, korábban körzeti ügyész volt Újvidékén, továbbá a szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges ügyész újvidéki irodáját is vezette. A tisztségen Muškinja Heinrich Anikót váltja, aki 2010 óta töltötte be a posztot.

Kinevezését követően nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott, a tisztség átvétele utáni 30 nap során ad majd nyilatkozatot a sajtónak.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »