Zombor: Emlékéremmel tüntették ki Cirkl Rudolfot

Zombor: Emlékéremmel tüntették ki Cirkl Rudolfot

A budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45. Alapítvány emlékérmét vehette át Cirkl Rudolf zombori helytörténeti kutató Schmitt Pálné Makray Katalintól, az alapítvány fővédnökétől és Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnöktől.

A Szent Gellért Német Egyesületben megejtett díjátadó ünnepséget jelenlétével megtisztelte Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, továbbá számos magyarországi és hazai meghívott.

A kitüntetettet a házigazda egyesület képviseletében Beck Antal elnök méltatta, majd sok évtizedes, szerteágazó közéleti tevékenységéről Fekete J. József akadémikustól hallhattunk méltatást. Mindketten kiemelték, Cirkl Rudolf arról közismert, hogy minden időben segítségért lehet hozzá folyamodni, nem kell tartani a kibúvóktól, az elutasítástól.

Fekete J. József elmondta, sok évvel ezelőtt egy zombori utca egykori, magyar elnevezése iránt érdeklődött Rudi bácsinál, akitől válaszként megkapta Zombor valamennyi utcájának a névlistáját, benne a magyar elnevezésekkel. Mint elhangzott, Cirkl Rudolf helytörténeti kutató munkája mellett jeleskedett műemlékvédőként és restaurátorként, ismertté vált amatőr festőként, díszlettervezőként, fafaragóként, környezetvédőként, természetimádóként, ornitológusként is, több szakkönyv szerzője és illusztrátora. Sokoldalú érdeklődése mellett mindig szívén viselte a fiatalokkal való foglalkozást.

A kitüntetett a meghatódottság hangján köszönte meg az elismerést, s mint mondta, a díjra nem saját jutalmaként tekint, hanem mindazokkal szembeni elismerésként, akik fontosnak tartják a múlt feltárását, hiszen annak megismerése nélkül nem építhető jövő.

– Szükség van a gyökerekre. Manapság kinevetik az ilyesmivel foglalkozó embereket, de meg is látszik az értékvesztés az életünkön. Érdemes lenne visszatekintenünk, mert szüleink, nagyszüleink mégiscsak tudtak valamit, hiszen a jelenleginél sokkal nehezebb időket is jobb állapotban éltek át és túl, mint a ma embere – mondta egyebek közt Cirkl Rudolf, egyben annak a meggyőződésének adva hangot, hogy mindig lesznek olyanok, akik a még feltáratlant igyekeznek feltárni.

Cseresnyésné Kiss Magdolna kiemelte, ha 1944-45 idejéről van kérdése az alapítványnak, Rudi bácsi biztos pont. Az emlékérmet a tanúsító oklevéllel a kitüntetetthez és családjához intézett meleg szavak kíséretében adta át Schmitt Pálné Makray Katalin.

A díjátadó ünnepség keretében az egybegyűltek megkoszorúzták a Temetetlen holtak emlékfalát, a zombori magyarok és németek közös emlékművét.

(–)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »