Zöldülhetnek az otthonok, sínen a napelemprogram: zajlik a pályázatok feltöltése, óriási az érdeklődés

Zöldülhetnek az otthonok, sínen a napelemprogram: zajlik a pályázatok feltöltése, óriási az érdeklődés

Hatalmas lendülettel indult el kedden a napelem-telepítési program pályázási része: már az első napon több ezer igénylési iratcsomót feltöltöttek a programban érdekelt vállalkozások a Környezetvédelmi Alap honlapjára, amely akadozva működik.
Bár hosszas késés után a környezetvédelmi minisztérium augusztusban szeptember 9-ére ígérte a napelem-telepítési program indítását a lakosság számára, hétfőn kiderült, hogy végül csak szeptember 10-én rajtol a pályázatok feltöltése a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapjára. Tény viszont, hogy kedden reggel a bejelentett 10 órakor zökkenőmentesen elkezdődhetett a folyamat, s

óráról órára nőtt a feltöltött pályázatok száma, 11-re már elérte az 1700-at, 14 óra után meg is haladta a 10 ezret, a kora esti órákban viszont a webhely – valószínűleg a túlterheltség miatt – már nem volt elérhető, és szerdán délelőtt se.

Hírdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, a programban részt vevő, engedélyezett cégek listája már augusztus végén felkerült a Környezetvédelmi Alap honlapjára, a napelemre pályázó magánszemélyek pedig már be is nyújthatták iratcsomójukat valamely akkreditált céghez. Kedden pedig a közreműködő vállalkozások elkezdték a kérések feltöltését. A cégek előzetes becsléseit és a pályázati iratcsomók feltöltésének tempóját nézve bátran kimondható, hogy

aki csak kedden „ébredt fel”, hogy részt venne a programban, elkésett, hiszen a cégek már hetek óta gyűjtik az iratcsomókat.

Mint ismeretes, a programot a fejlesztési minisztérium finanszírozza: 656 millió lejt különítettek el, ami a becslések szerint 33 ezer rendszer telepítésére elég. A jelentkezők 20 ezer lejig terjedő támogatást hívhatnak le napelemek megvásárlására és felszerelésére, a határösszegig az állami támogatás az összköltségek 90 százalékát teszi ki, 10 százalék az önrész. A program keretében legalább 3 kWp teljesítményű napelem vásárolható.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »