Zöldház program: az első napon az összeg harmada gazdára talált

Zöldház program: az első napon az összeg harmada gazdára talált

Országos szinten 3748 igénylést nyújtottak be a hagyományos Zöldház programon belül elérhető finanszírozásra az első napon, összesen csaknem 22,6 millió lej értékben, amely a magánszemélyeknek szóló összköltségvetés 37,65 százalékát teszi ki.

zold-haz-vn-002_or_bCsíkszeredában is nagy volt az érdeklődés az első napon

Az igénylőknek további 37,4 millió lej áll rendelkezésükre, amíg a keret ki nem merül, vagy le nem jár az igénylési határidő (október 24.) – derül ki a környezetvédelmi minisztérium keddi közleményéből.

Az első nap végéig, tehát október 10-én, hétfőn a legtöbb dossziét Prahova (201), Neamț (169) és Vaslui (144) megyében nyújtották be. A legkevesebb, 36 igénylő Brăila megyében jelentkezett. Vannak olyan megyék is – például Mehedinți vagy Szilágy –, ahol a költségvetési keret már az első benyújtási napon kiapadt. Más megyékben a kiutalt összegeket csak kis százalékban hívták le egyelőre, ilyen Máramaros megye (16,04 százalék), Bukarest (12,85 százalék), illetve Konstanca megye (12,75 százalék).

Amint arról beszámoltunk, látva a megyék közötti különbségeket, Jakab István, a Környezetvédelmi Alap (AFM) elnöke a Krónika megkeresésére kilátásba helyezte a Zöldház programra elkülönített pénzek átcsoportosítását. Mint mondta, a döntést a környezetvédelmi minisztériumnak kell meghoznia, de várhatóan néhány napon belül döntenek. Jakab ugyanakkor azt is a lehetséges forgatókönyvek között említette, hogy a jogi személyeknek szánt keretből vesznek el, és adják át a magánszemélyeknek.

A szakember szerint egyébként várható volt a nagy érdeklődés, hiszen a program öt év szünet után indult újra, legutóbb 2011-ben lehetett állami támogatást igényelni megújuló energiákat hasznosító fűtésrendszerek vásárlására. Idén a nyomás nélküli napkollekto­rok beszerelésére 3000 lejes, nyomásos napkollektorokra 6000 lej és hőszivattyúkra 8000 lejes vissza nem térítendő támogatás igényelhető.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »